jeszcze jedno uprość (do sprawdzienia)
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
jeszcze jedno uprość (do sprawdzienia)
Uprość wyrażenia
\( \frac{ \sqrt{x^2+2x+1} }{|x|-1} \) i doszedłem do czegoś takiego \(\frac{|x+1|}{|x|-1} \)
\(\frac{|x+1|}{|x|-1}=\begin{cases} \frac{x+1}{x-1}\mbox { dla } x+1 \ge 0 \wedge x \ge 0 \\\frac{x+1}{-x-1} \mbox { dla } x+1 \ge 0 \wedge x<0 \\\frac{-x-1}{x-1} \mbox { dla } x-1 <0 \wedge x \ge 0\\\frac{-x-1}{-x-1} \mbox { dla } x-1<0 \wedge x<0 \end{cases}\)
\(=\begin{cases} \frac{x+1}{x-1}\mbox { dla } x\in(0,+\infty)
\\\frac{-x-1}{x-1} \mbox { dla } x\in[0,1)
\\-1 \mbox { dla } x\in(-1,0)
\\1 \mbox { dla } x\in(-\infty,1)
\end{cases}\)
DOBRZE TO JEST A JAK ŹLE TO CO???
\( \frac{ \sqrt{x^2+2x+1} }{|x|-1} \) i doszedłem do czegoś takiego \(\frac{|x+1|}{|x|-1} \)
\(\frac{|x+1|}{|x|-1}=\begin{cases} \frac{x+1}{x-1}\mbox { dla } x+1 \ge 0 \wedge x \ge 0 \\\frac{x+1}{-x-1} \mbox { dla } x+1 \ge 0 \wedge x<0 \\\frac{-x-1}{x-1} \mbox { dla } x-1 <0 \wedge x \ge 0\\\frac{-x-1}{-x-1} \mbox { dla } x-1<0 \wedge x<0 \end{cases}\)
\(=\begin{cases} \frac{x+1}{x-1}\mbox { dla } x\in(0,+\infty)
\\\frac{-x-1}{x-1} \mbox { dla } x\in[0,1)
\\-1 \mbox { dla } x\in(-1,0)
\\1 \mbox { dla } x\in(-\infty,1)
\end{cases}\)
DOBRZE TO JEST A JAK ŹLE TO CO???
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Re: jeszcze jedno uprość (do sprawdzienia)
Za dużo tych przedziałów. Powinny być TRZY
\(1.\,\, x\in(-\infty,-1]\\
2. \,\,x\in (-1,0]\\
3.\,\, x\in(0,+\infty)\)
Przedziały \((0,+\infty)\) oraz \([0,1)\) mają część wspólną.
Który wzór wybrać dla x=0,5?!! Oto jest pytanie!
\(1.\,\, x\in(-\infty,-1]\\
2. \,\,x\in (-1,0]\\
3.\,\, x\in(0,+\infty)\)
Przedziały \((0,+\infty)\) oraz \([0,1)\) mają część wspólną.
Który wzór wybrać dla x=0,5?!! Oto jest pytanie!
Re: jeszcze jedno uprość (do sprawdzienia)
Ale 0 nie jest w części wspólnej czyli drugi wzór dla 0 tak??
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: jeszcze jedno uprość (do sprawdzienia)
\(|x+1|=\begin{cases}x+1\mbox{ dla } x\geq -1\\-x-1\mbox{ dla }x<-1\end{cases}\\Pawm32 pisze: ↑22 wrz 2020, 23:02 Uprość wyrażenia
\( \frac{ \sqrt{x^2+2x+1} }{|x|-1} \) i doszedłem do czegoś takiego \(\frac{|x+1|}{|x|-1} \)
\(\frac{|x+1|}{|x|-1}=\begin{cases} \frac{x+1}{x-1}\mbox { dla } x+1 \ge 0 \wedge x \ge 0 \\\frac{x+1}{-x-1} \mbox { dla } x+1 \ge 0 \wedge x<0 \\\frac{-x-1}{x-1} \mbox { dla } x-1 <0 \wedge x \ge 0\\\frac{-x-1}{-x-1} \mbox { dla } x-1<0 \wedge x<0 \end{cases}\)
\(=\begin{cases} \frac{x+1}{x-1}\mbox { dla } x\in(0,+\infty)
\\\frac{-x-1}{x-1} \mbox { dla } x\in[0,1)
\\-1 \mbox { dla } x\in(-1,0)
\\1 \mbox { dla } x\in(-\infty,1)
\end{cases}\)
DOBRZE TO JEST A JAK ŹLE TO CO???
|x|-1=\begin{cases}x-1\mbox{ dla } x\geq 0\\-x-1\mbox{ dla }x<0\end{cases}\\\)
\(\frac{|x-1|}{|x|-1}=\begin{cases}\frac{-x-1}{-x-1}\mbox{ dla }x<-1\\ \frac{x+1}{-x-1}\mbox{ dla }x\in (-1,0)\\ \frac{x+1}{x-1}\mbox{ dla }x\in [0,\infty)\setminus\{1\}\end{cases}=\begin{cases}1\mbox{ dla }x<-1\\-1\mbox{ dla }x\in (-1,0)\\ \frac{x+1}{x-1}\mbox{ dla }x\in [0,\infty)\setminus\{1\}\end{cases}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
Re: jeszcze jedno uprość (do sprawdzienia)
Dlaczego mają być 3 a nie 4 bo 2 mają wspólne części?eresh pisze: ↑23 wrz 2020, 09:06\(|x+1|=\begin{cases}x+1\mbox{ dla } x\geq -1\\-x-1\mbox{ dla }x<-1\end{cases}\\Pawm32 pisze: ↑22 wrz 2020, 23:02 Uprość wyrażenia
\( \frac{ \sqrt{x^2+2x+1} }{|x|-1} \) i doszedłem do czegoś takiego \(\frac{|x+1|}{|x|-1} \)
\(\frac{|x+1|}{|x|-1}=\begin{cases} \frac{x+1}{x-1}\mbox { dla } x+1 \ge 0 \wedge x \ge 0 \\\frac{x+1}{-x-1} \mbox { dla } x+1 \ge 0 \wedge x<0 \\\frac{-x-1}{x-1} \mbox { dla } x-1 <0 \wedge x \ge 0\\\frac{-x-1}{-x-1} \mbox { dla } x-1<0 \wedge x<0 \end{cases}\)
\(=\begin{cases} \frac{x+1}{x-1}\mbox { dla } x\in(0,+\infty)
\\\frac{-x-1}{x-1} \mbox { dla } x\in[0,1)
\\-1 \mbox { dla } x\in(-1,0)
\\1 \mbox { dla } x\in(-\infty,1)
\end{cases}\)
DOBRZE TO JEST A JAK ŹLE TO CO???
|x|-1=\begin{cases}x-1\mbox{ dla } x\geq 0\\-x-1\mbox{ dla }x<0\end{cases}\\\)
\(\frac{|x-1|}{|x|-1}=\begin{cases}\frac{-x-1}{-x-1}\mbox{ dla }x<-1\\ \frac{x+1}{-x-1}\mbox{ dla }x\in (-1,0)\\ \frac{x+1}{x-1}\mbox{ dla }x\in [0,\infty)\setminus\{1\}\end{cases}=\begin{cases}1\mbox{ dla }x<-1\\-1\mbox{ dla }x\in (-1,0)\\ \frac{x+1}{x-1}\mbox{ dla }x\in [0,\infty)\setminus\{1\}\end{cases}\)
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Re: jeszcze jedno uprość (do sprawdzienia)
Tak! Przedział \((0,1) \subset (0,+\infty) \)Dlaczego mają być 3 a nie 4 bo 2 mają wspólne części?
P.S. @eresh ci to pięknie rozwiązała jednak nie widzę, żebyś jej podziękował.
W ogóle często pytasz, rzadko dziękujesz!
Re: jeszcze jedno uprość (do sprawdzienia)
(0,1) należy ale tam jest chyba [0,1) czyli zero bez niczego?
Podziękowałem już za każdą odpowiedź w tym wpisie/pytaniu i mam pytanie co te podziękowania wam dają czy coś wogole dają?
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: jeszcze jedno uprość (do sprawdzienia)
w pierwszym przypadku powinno być \(x\in[0,\infty)\)Pawm32 pisze: ↑22 wrz 2020, 23:02 Uprość wyrażenia
\( \frac{ \sqrt{x^2+2x+1} }{|x|-1} \) i doszedłem do czegoś takiego \(\frac{|x+1|}{|x|-1} \)
\(\frac{|x+1|}{|x|-1}=\begin{cases} \frac{x+1}{x-1}\mbox { dla } x+1 \ge 0 \wedge x \ge 0 \\\frac{x+1}{-x-1} \mbox { dla } x+1 \ge 0 \wedge x<0 \\\frac{-x-1}{x-1} \mbox { dla } x-1 <0 \wedge x \ge 0\\\frac{-x-1}{-x-1} \mbox { dla } x-1<0 \wedge x<0 \end{cases}\)
\(=\begin{cases} \frac{x+1}{x-1}\mbox { dla } x\in(0,+\infty)
\\\frac{-x-1}{x-1} \mbox { dla } x\in[0,1)
\\-1 \mbox { dla } x\in(-1,0)
\\1 \mbox { dla } x\in(-\infty,1)
\end{cases}\)
wtedy \([0,1) \subset [0,\infty)\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: jeszcze jedno uprość (do sprawdzienia)
A Tobie coś daje, gdy ktoś Ci za coś dziękuję? To jest kwestia kultury.
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę