wartość bezwzględna

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Pawm32
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 513
Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
Podziękowania: 191 razy

wartość bezwzględna

Post autor: Pawm32 »

1) Przedstaw w najprostszej postaci wyrażenie \(|x-1| + \frac{x}{|x|}-|x+1| \) i mam \(-2x -1\) DOBRZE?
2) Udowodnij, że dla każdej liczby rzeczywistej x zachodzi równość \( ( \frac{x+|x|}{2})^2 +( \frac{x-|x|}{2})^2=x^2 \)
Mam też już 2 tylko dlaczego \(|x|^2=x^2\)
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: wartość bezwzględna

Post autor: panb »

Pawm32 pisze: 22 wrz 2020, 17:32 1) Przedstaw w najprostszej postaci wyrażenie \(|x-1| + \frac{x}{|x|}-|x+1| \) i mam \(-2x -1\) DOBRZE?
NIE! To zależy od iksa. Weź sobie x=1 i zobaczysz, że się nie zgadza. Trzeba rozważyć kilka (cztery) przypadków.
2) Udowodnij, że dla każdej liczby rzeczywistej x zachodzi równość \( ( \frac{x+|x|}{2})^2 +( \frac{x-|x|}{2})^2=x^2 \)
Mam też już 2 tylko dlaczego \(|x|^2=x^2\)
Dlatego, że \(|x|^2=|x|\cdot |x|=|x^2|=x^2, \text{ bo }x^2\ge0 \text{ dla } x\in \rr\)
Pawm32
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 513
Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
Podziękowania: 191 razy

Re: wartość bezwzględna

Post autor: Pawm32 »

panb pisze: 22 wrz 2020, 18:44
Pawm32 pisze: 22 wrz 2020, 17:32 1) Przedstaw w najprostszej postaci wyrażenie \(|x-1| + \frac{x}{|x|}-|x+1| \) i mam \(-2x -1\) DOBRZE?
NIE! To zależy od iksa. Weź sobie x=1 i zobaczysz, że się nie zgadza. Trzeba rozważyć kilka (cztery) przypadków.
2) Udowodnij, że dla każdej liczby rzeczywistej x zachodzi równość \( ( \frac{x+|x|}{2})^2 +( \frac{x-|x|}{2})^2=x^2 \)
Mam też już 2 tylko dlaczego \(|x|^2=x^2\)
Dlatego, że \(|x|^2=|x|\cdot |x|=|x^2|=x^2, \text{ bo }x^2\ge0 \text{ dla } x\in \rr\)
Zgubiłem w 1 jest dla -1<x<0
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: wartość bezwzględna

Post autor: panb »

No, chyba,że tak. Musisz być uważniejszy przy wpisywaniu zadań.
ODPOWIEDZ