RównanieKwadratowe-wykładnicze z parametrem.

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Januszgolenia
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1608
Rejestracja: 01 lip 2010, 10:44
Podziękowania: 1680 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

RównanieKwadratowe-wykładnicze z parametrem.

Post autor: Januszgolenia »

Wyznacz wszystkie wartości parametru m ( \(m \in R\)), dla których równanie \(m16^x+(2m-1)4^x+2-3m=0\) nie ma rozwiązań.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: RównanieKwadratowe-wykładnicze z parametrem.

Post autor: eresh »

Januszgolenia pisze: 21 wrz 2020, 08:08 Wyznacz wszystkie wartości parametru m ( \(m \in R\)), dla których równanie \(m16^x+(2m-1)4^x+2-3m=0\) nie ma rozwiązań.
\((4^x)^2m+(2m-1)4^x+2-3m=0\)

I. dla \(m=0\)
\(-4^x+2=0\)
równanie ma rozwiązanie


II, \(m\neq 0\)
\(4^x=t, t>0\)
\(t^2m+(2m-1)t+2-3m=0
\)


\(\Delta = 4m^2-4m+1-8m+12m^2=16m^2-12m+1\)

A. \(\Delta \geq 0\;\; \wedge \;\;t_1t_2\geq 0\;\;\wedge\;\;t_1+t_2\leq 0\\\)
\(m\in (-\infty, \frac{3-\sqrt{5}}{8}]\cup [\frac{3+\sqrt{5}}{8},\infty)\;\;\wedge\;\;m\leq\frac{2}{3}\;\;\;\wedge\;\;m\geq \frac{1}{2}\\
m\in [\frac{3+\sqrt{5}}{8}, \frac{2}{3}]
\)

B. \(\Delta<0\)
\(m\in (\frac{3-\sqrt{5}}{8},\frac{3+\sqrt{5}}{8})\)
bierzemy sumę rozwiązań z A i B:
\(m\in (\frac{3-\sqrt{5}}{8},\frac{2}{3}]\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ