Wektory przesunięcia wykresów

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Pawm32
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 513
Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
Podziękowania: 191 razy

Wektory przesunięcia wykresów

Post autor: Pawm32 »

Wykres funkcji f(x) przekształcam względem osi OY a następnie o wektor [3,0] i na koniec mam \(f(-x+3)\)
Wykres funkcji f(x) przesuwam o wektor [3,0] a następnie przekształcam względem osi OY i dostaje \(f(-x-3)\)
Dobrze to jest ? Wykresy po ostatecznym przekształceniu są prawidłowe?
beata1111
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 128
Rejestracja: 23 kwie 2012, 07:41
Podziękowania: 14 razy
Otrzymane podziękowania: 19 razy
Płeć:

Re: Wektory przesunięcia wykresów

Post autor: beata1111 »

Dobrze jest.
y = f(x) w symetrii względem OY daje y = f(-x), a ten po przesunięciu o wektor [3,0] da y = f(-(x-3)) = f(-x+3)
y = f(x) po przesunięciu o wektor [3,0] da y = f(x-3), i to w symetrii OY będzie y = f(-x-3)
ODPOWIEDZ