potęgowanie

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
agaaw1
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 20
Rejestracja: 04 mar 2020, 20:42
Podziękowania: 10 razy

potęgowanie

Post autor: agaaw1 »

Rozwinięcie dziesiętne ułamka \({1325\over100^{43}\cdot 8^{25}\cdot 5^{83 }}\) jest skończone. O ile miejsc w prawo należy przesunąć przecinek w tym rozwinięciu, aby otrzymać liczbę całkowitą, której ostatnia cyfra nie jest równa 0?
Ostatnio zmieniony 19 wrz 2020, 21:04 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Pora pisać w kodzie LaTeX, tagując [tex] [/tex]!
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: potęgowanie

Post autor: kerajs »

agaaw1 pisze: 19 wrz 2020, 20:18 1325/(100^43 * 8^25 * 5^83 )
\(
= \frac{53 \cdot 2^6}{10^{167}}= \frac{3352}{10^{167}} \)
agaaw1
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 20
Rejestracja: 04 mar 2020, 20:42
Podziękowania: 10 razy

Re: potęgowanie

Post autor: agaaw1 »

Ale skąd te wyniki? Mogę prosić o szczegóły?
ODPOWIEDZ