przekształcenia funkcji

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Pawm32
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 513
Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
Podziękowania: 191 razy

przekształcenia funkcji

Post autor: Pawm32 »

Podaj w jaki sposób należy przekształcić wykres funkcji \(h(x)=2\sqrt{x}\) aby otrzymać wykres funkcji \(y=\sqrt{4x+4}\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: przekształcenia funkcji

Post autor: radagast »

Pawm32 pisze: 14 wrz 2020, 16:50 Podaj w jaki sposób należy przekształcić wykres funkcji \(h(x)=2\sqrt{x}\) aby otrzymać wykres funkcji \(y=\sqrt{4x+4}\)
zauważ, że \(y=\sqrt{4x+4}=2 \sqrt{x+1} \)
zatem wykres funkcji h należy przesunąć o 1 w lewo i otrzymujesz wykres żądanej funkcji
ODPOWIEDZ