Działanie na liczbach?

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
LandonAdrian
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 03 wrz 2020, 14:42
Płeć:

Działanie na liczbach?

Post autor: LandonAdrian »

Cyfra dziesiątek liczby dwucyfrowej jest o 3 większa od cyfry jedności. Jeżeli między te cyfry wstawimy 0, to otrzymamy liczbę o 630 większą od pierwotnej. Znajdź pierwotną liczbę, a następnie ustal, ile liczb pierwszych jest nie większych niż 9,5% tej liczby.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Działanie na liczbach?

Post autor: eresh »

LandonAdrian pisze: 03 wrz 2020, 14:43 Cyfra dziesiątek liczby dwucyfrowej jest o 3 większa od cyfry jedności. Jeżeli między te cyfry wstawimy 0, to otrzymamy liczbę o 630 większą od pierwotnej. Znajdź pierwotną liczbę, a następnie ustal, ile liczb pierwszych jest nie większych niż 9,5% tej liczby.
\(x\) - cyfra dziesiątek
\(y\) - cyfra jedności

\(\begin{cases}x=y+3\\
100x+10\cdot 0+y=10x+y+630\end{cases}\\
\begin{cases}y=4\\x=7\end{cases}\)

szukana liczba to \(74\)
\(9,5\%\cdot 74=7,03\)
szukane liczby pierwsze: \(2,3,5,7\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ