Zapisz symbolami lub wzorami chemicznymi liczbę moli pierwiastków i związków chemicznych.
a) jeden mol żelaza
b) dwa mole miedzi
C) dwa mole cząsteczek azotu
Chemia
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6261
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Chemia
Liczby moli nie zapisuje się wzorami chemicznymi co najwyżej można podać symbol pierwiastka lub cząsteczki (dwu- oraz wieloatomowej) ewentualnie podać ich masę w gramach chyba jesteś tego świadom?
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Re: Chemia
korki_fizyka pisze: ↑01 wrz 2020, 18:54 Liczby moli nie zapisuje się wzorami chemicznymi co najwyżej można podać symbol pierwiastka lub cząsteczki (dwu- oraz wieloatomowej) ewentualnie podać ich masę w gramach chyba jesteś tego świadom?
tak pisze w podręczniku i nie zbyt wiem co ja mam tu w ogóle zrobić. symbol mogę podać ale po co w tym zadaniu (mam zapisać liczbę moli????) a w gramach też mogę ale w poleceniu nic o tym nie ma.
- Jerry
- Expert
- Posty: 3460
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1898 razy
Re: Chemia
Piszcie, proszę, po polsku!
PozdrawiamTak jest napisane w podręczniku i niezbyt wiem ...
-
- Expert
- Posty: 6261
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Chemia
Wystarczy liczba pojedyncza
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Re: Chemia
wszystko super tylko ja dalej nie wiem o co tu chodzi i jak mam odpowiedzieć na to pytanie, nawet po polsku nie umiem.
Re: Chemia
po co miałbym podawać symbole,to za mało. Natomiast o gramach nie ma mowy w poleceniu.korki_fizyka pisze: ↑01 wrz 2020, 18:54 Liczby moli nie zapisuje się wzorami chemicznymi co najwyżej można podać symbol pierwiastka lub cząsteczki (dwu- oraz wieloatomowej) ewentualnie podać ich masę w gramach chyba jesteś tego świadom?
-
- Expert
- Posty: 6261
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Chemia
a) \(6,02214076\cdot 10^{23}\) atomów Fe
b) \( 1,204428152\cdot 10^{24}\) atomów Cu
c) \(1,204428152\cdot 10^{24}\) cząsteczek \(N_2\)
b) \( 1,204428152\cdot 10^{24}\) atomów Cu
c) \(1,204428152\cdot 10^{24}\) cząsteczek \(N_2\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl