Pomocy

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
David King
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 11 sie 2020, 16:37

Pomocy

Post autor: David King »

Witam, jestem tutaj nowy, przepraszam ze Jest po angielsku ale to oryginalna wersja zadania, chce pomoc dziewczynie ale jestem slaby z matmy 😜
Mam tutaj trzy zadania, prosze uprzejmie a pomoc z nimi. 😊

Calculation of electricity cost Electric energy cost is calculated from the total electric energy used in each month. Kilowatt-hour, also known as "meter or electric meter," each type of electrical appliance uses different electrical energy depending on the type and size of the appliance, according to the numbers indicated on the appliance that indicates the entire length. Voltage difference (V), power (W), including frequency (Hz) of electricity applied to an appliance. Power is the electrical energy that is applied for 1 second in joules per second, or “ Watt ”(W) can be calculated from the relationship between the electrical energy consumed in 1 second as follows, and the power (watts), the electrical energy used (joules), the time (s), or the electrical energy at Use (Joule) Electric power (Watts) x Time used (seconds) Example of electrical power calculation Example: One refrigerator has used 1,500 joules of electricity in 10 seconds. How to make? Power (watts) Electrical energy used (joules), time (s) used instead of electrical power 1,500 = 150 joules per second, 10 or 150 watts.

How much electricity will pass through? Electric kettle uses electric power (P) Electric kettle potential difference (V) = 990 W = 220 V Wit) P = IV 990 = 1x 220 990 220 = 4.5 A Rain The electric current through the electric kettle is 4.5 amperes. Part 2 Household Electricity Planning Planning for the use of various types of household appliances can help control your monthly electricity bills. Home electricity can be done as follows) survey home appliances, electrical power and the amount of time of use that there are 6) Take the survey data to calculate the electricity cost and plan the use of each type of electrical appliances for further savings. Or deteriorate, expire of use, etc., a fraction of an electric kettle uses 990 watts of power when connected to a 220 volt voltage, what kind of electrical appliances are there, how much power and how long is it used? In addition, the planning of electricity usage can also help power consumers to observe if electrical appliances room malfunctions such as the cost of electricity may be greater than the projected value. Examine if there are any types of electrical appliances that are abnormal or not Electric leakage


Good to know: The measurement of electrical energy used in homes is commonly used in larger units than joules, using kilowatt-hours, also known as units (Unit: Unit). Electrical energy 1 kWh refers to the electrical energy consumed 1,000. Watt in 1 hour or Electrical Power (Unit) = Power (kW) x Time (Hour). Example of calculating electricity cost from an appliance. How many units go and how much will it cost if electricity is 2.50 baht per unit? How to make electricity (units) = power (kilowatt) x time (hour) 2,000 power = 2,000 watts - = 2 kilowatts 1,000 time used = 2 hours instead of the cost of electricity = 2 x 2 = 4 units will pay for electricity = 4 x 2.50 = 10 baht, use 4 units of electricity and pay 10 baht for electricity. Answer, the power is more or less depending on With the amount of current and the potential difference, so the power factor can be calculated from the product of the potential difference and the current as follows: power (watts) = current (amperes) x potential difference (volts) or when Set to p is for power in watts (W) instead of electric current in amperes (A) V for potential difference in volts (V) P = IV
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6267
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Pomocy

Post autor: korki_fizyka »

A z angielskiego jesteś dobry? ;)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
David King
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 11 sie 2020, 16:37

Re: Pomocy

Post autor: David King »

moge pomoc tlumaczyc zawsze, nie ma problemy, chcialem zachowac oryginalny tekst tylko 😅
David King
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 11 sie 2020, 16:37

Re: Pomocy

Post autor: David King »

David King pisze: 11 sie 2020, 16:45 Witam, jestem tutaj nowy, przepraszam ze Jest po angielsku ale to oryginalna wersja zadania, chce pomoc dziewczynie ale jestem slaby z matmy 😜
Mam tutaj trzy zadania, prosze uprzejmie a pomoc z nimi. 😊 edit. zmienilem na tlumaczony tekst, bedzie prosciej 😅

Kalkulacja kosztu energii elektrycznej Koszt energii elektrycznej oblicza się na podstawie całkowitej energii elektrycznej zużytej w każdym miesiącu. Kilowatogodzina, znana również jako „licznik lub licznik energii elektrycznej”, każdy typ urządzenia elektrycznego zużywa inną energię elektryczną w zależności od typu i rozmiaru urządzenia, zgodnie z numerami podanymi na urządzeniu, które wskazują całą długość. Różnica napięcia (V), moc (W), w tym częstotliwość (Hz) prądu elektrycznego doprowadzanego do urządzenia. Moc to energia elektryczna, która jest podawana przez 1 sekundę w dżulach na sekundę lub „Waty” (W) można obliczyć na podstawie zależności między energią elektryczną zużytą w ciągu 1 sekundy w następujący sposób a mocą (watów), energią elektryczną zużycie energii (w dżulach), czas (y) lub energia elektryczna przy użyciu (dżule) Moc elektryczna (waty) x czas (w sekundach) Przykład obliczenia mocy elektrycznej Przykład: Jedna lodówka zużyła 1500 dżuli energii elektrycznej w ciągu 10 sekund. Jak zrobić? Moc (waty) Zużyta energia elektryczna (dżule), czas (y) zamiast mocy elektrycznej 1500 = 150 dżuli na sekundę, 10 lub 150 watów.

Ile prądu przejdzie? Czajnik elektryczny wykorzystuje energię elektryczną (P) Różnica potencjałów czajnika elektrycznego (V) = 990 W = 220 V Wit) P = IV 990 = 1x 220 990 220 = 4,5 A Deszcz Prąd elektryczny płynący przez czajnik elektryczny wynosi 4,5 ampera. Część 2 Planowanie zużycia energii elektrycznej w gospodarstwie domowym Planowanie korzystania z różnych typów urządzeń gospodarstwa domowego może pomóc w kontrolowaniu miesięcznych rachunków za prąd. Elektryczność domową można wykonać w następujący sposób) zbadać urządzenia domowe, moc elektryczną i ilość czasu użytkowania 6) Weź dane ankietowe, aby obliczyć koszt energii elektrycznej i zaplanować użycie każdego typu urządzeń elektrycznych w celu uzyskania dalszych oszczędności. Lub zepsuć się, wygasnąć itp., Ułamek czajnika elektrycznego zużywa 990 watów mocy po podłączeniu do napięcia 220 V, jakie są rodzaje urządzeń elektrycznych, ile mocy i jak długo jest używany? Ponadto planowanie zużycia energii elektrycznej może również pomóc odbiorcom energii w obserwacji, czy usterki pomieszczenia urządzeń elektrycznych, takie jak koszt energii elektrycznej, mogą być większe niż przewidywana wartość. Sprawdź, czy są jakieś typy urządzeń elektrycznych, które działają nieprawidłowo lub nie Przeciek


Warto wiedzieć: pomiar energii elektrycznej zużywanej w domach jest powszechnie stosowany w większych jednostkach niż dżule, przy użyciu kilowatogodzin, zwanych również jednostkami (jednostka: jednostka). Energia elektryczna 1 kWh odnosi się do zużytej energii elektrycznej 1000. Wat w 1 godzinę lub moc elektryczna (jednostka) = moc (kW) x czas (godzina). Przykład obliczenia kosztu energii elektrycznej z urządzenia. Ile jednostek idzie i ile będzie kosztować, jeśli energia elektryczna wynosi 2,50 bahta na jednostkę? Jak wytworzyć energię elektryczną (jednostki) = moc (kilowat) x czas (godzina) 2000 moc = 2000 watów - = 2 kilowaty 1000 zużytych godzin = 2 godziny zamiast kosztu energii elektrycznej = 2 x 2 = 4 jednostki zapłacą za prąd = 4 x 2,50 = 10 bahtów, użyj 4 jednostek energii elektrycznej i zapłać 10 bahtów za prąd. Odpowiedź, moc jest mniej więcej zależna od ilości prądu i różnicy potencjałów, więc współczynnik mocy można obliczyć z iloczynu różnicy potencjałów i prądu w następujący sposób: moc (waty) = prąd (amper) x różnica potencjałów (w woltach) lub gdy Ustawiono na p dla mocy w watach (W) zamiast prądu elektrycznego w amperach (A) V dla różnicy potencjałów w woltach (V) P = IV
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Pomocy

Post autor: panb »

David King pisze: 11 sie 2020, 16:45 Witam, jestem tutaj nowy, przepraszam ze Jest po angielsku ale to oryginalna wersja zadania, chce pomoc dziewczynie ale jestem slaby z matmy 😜
Mam tutaj trzy zadania, prosze uprzejmie a pomoc z nimi. 😊

Calculation of electricity cost
Electric energy cost is calculated from the total electric energy used in each month. Kilowatt-hour, also known as "meter or electric meter," each type of electrical appliance uses different electrical energy depending on the type and size of the appliance, according to the numbers indicated on the appliance that indicates the entire length. Voltage difference (V), power (W), including frequency (Hz) of electricity applied to an appliance. Power is the electrical energy that is applied for 1 second in joules per second, or “ Watt ”(W) can be calculated from the relationship between the electrical energy consumed in 1 second as follows, and the power (watts), the electrical energy used (joules), the time (s), or the electrical energy at Use (Joule) Electric power (Watts) x Time used (seconds) Example of electrical power calculation Example: One refrigerator has used 1,500 joules of electricity in 10 seconds. How to make? Power (watts) Electrical energy used (joules), time (s) used instead of electrical power 1,500 = 150 joules per second, 10 or 150 watts.
To nie jest zadanie tylko przykład.
Błędne zapisy ( time (s) used instead of electrical power ?!!!) komplikują sprawę (tłumaczenie przez Google to porażka).

Example of electrical power calculation Example: One refrigerator has used 1,500 joules of electricity in 10 seconds. How to make? Power (watts) Electrical energy used (joules), time (s) used instead of electrical power 1,500 = 150 joules per second, 10 or 150 watts. po polsku będzie szło tak:
Przykład obliczania mocy
Przykład: Lodówka zużyła 1500 dżuli energii w 10 sekund. Jak policzyć moc (w watach)?
Energia (w dżulach)= moc (w watach) x czas (w sekundach), czyli
1500 dżuli = moc (w watach) x 10 sekund, więc moc =150 dżuli na sekundę albo inaczej 150 watów.

Zrób zdjęcia tych tekstów!!
To co przepisałeś (doceniam wysiłek) to zlepek słów, którego sensu można się tylko domyślać albo lepiej nie.
Rozumiem chęć zrobienia wrażenia, ale ... nie tędy droga. :)
ODPOWIEDZ