Dzień dobry,
Pytanie jak w temacie. Jednak trochę rozwinę niejasności:
Wiadomo, że obwód okręgu to
\(2 \pi r\)
Cały okrąg to 360 stopni. Weźmy teraz okrąg jednostkowy i mamy, że \(2 \pi \) to 360 stopni. Zatem połowa musi mieć 180 stopni. Wszystko się zgadza. Jednak ktoś może odpowiedzieć na to: "A czemu nagle sobie wzięliśmy r = 1 ( okrąg jednostkowy )? To dziwne. Równie dobrze moglibyśmy w takim przypadku wziąć jakieś inne r np. 9 i 3/4.".
Tłumaczenie, że wzięliśmy r = 1, aby r nie zaprzątało nam głowy jakoś mi nie pasuje ( o ile rzeczywiście po to się bierze okrąg jednostkowy). Jeżeli byśmy wzięli r = 2 to wtedy już nam nie wyjdzie, że liczba Pi = 180 stopni.
Pozdrawiam
Dlaczego pi to 180 stopni?
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Re: Dlaczego pi to 180 stopni?
Dokładnie to \(\pi\) radianów odpowiada kątowi \(180^\circ\).
1 radian, to kąt który wycina z okręgu łuk l równy promieniowi r, czyli \(\alpha =1\text{ rad } \iff \frac{l}{r}=1 \).
Czy to wyjaśnia twoje wątpliwości?
1 radian, to kąt który wycina z okręgu łuk l równy promieniowi r, czyli \(\alpha =1\text{ rad } \iff \frac{l}{r}=1 \).
Czy to wyjaśnia twoje wątpliwości?
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Dlaczego pi to 180 stopni?
Otóż wyjdzie bo długość łuku jest wprost proporcjonalna do promienia okręgu wiemy to już od czasów Pitagorasa i Archimedesa.tyk3 pisze: ↑20 cze 2020, 10:55 "A czemu nagle sobie wzięliśmy r = 1 ( okrąg jednostkowy )? To dziwne. Równie dobrze moglibyśmy w takim przypadku wziąć jakieś inne r np. 9 i 3/4.".
Tłumaczenie, że wzięliśmy r = 1, aby r nie zaprzątało nam głowy jakoś mi nie pasuje ( o ile rzeczywiście po to się bierze okrąg jednostkowy). Jeżeli byśmy wzięli r = 2 to wtedy już nam nie wyjdzie, że liczba Pi = 180 stopni.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 110
- Rejestracja: 04 sty 2014, 19:12
- Podziękowania: 12 razy
- Otrzymane podziękowania: 2 razy
Re: Dlaczego pi to 180 stopni?
Kompletnie nie wiem, co się dzieje tak naprawdę.
Znalazłem takie wytłumaczenie w internecie:
https://socratic.org/questions/why-is-p ... es-radians
Wyjdźmy od tego, że \[ \pi r = 180^\circ\]
Dalej:
\[1[radian]=\frac{l}{r}\]
W naszym przypadku to
\(l=r \pi \)
A zatem:
\(1[radian] = \pi\)
Nie mam pojęcia, co dalej
Znalazłem takie wytłumaczenie w internecie:
https://socratic.org/questions/why-is-p ... es-radians
Wyjdźmy od tego, że \[ \pi r = 180^\circ\]
Dalej:
\[1[radian]=\frac{l}{r}\]
W naszym przypadku to
\(l=r \pi \)
A zatem:
\(1[radian] = \pi\)
Nie mam pojęcia, co dalej