logarytmy dziedzina
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Często tu bywam
- Posty: 243
- Rejestracja: 04 gru 2019, 17:54
- Podziękowania: 132 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć:
-
- Rozkręcam się
- Posty: 49
- Rejestracja: 05 maja 2020, 16:38
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9 razy
- Płeć:
Re: logarytmy dziedzina
1. \(x+1>0\)
2. \(log_2 (log _ \frac{1}{3} (x+1) )>0\)
\(log_2 (log _ \frac{1}{3} (x+1) )>0\)
\(log _ \frac{1}{3} (x+1) >1\)
\(x+1<\frac{1}{3} \)
\(x<-\frac{2}{3} \)
\(x>-1\) i \(x<-\frac{2}{3} \)
\(x\in (-1;-\frac{2}{3} )\)
Odp. \(D=(-1;-\frac{2}{3} )\)
2. \(log_2 (log _ \frac{1}{3} (x+1) )>0\)
\(log_2 (log _ \frac{1}{3} (x+1) )>0\)
\(log _ \frac{1}{3} (x+1) >1\)
\(x+1<\frac{1}{3} \)
\(x<-\frac{2}{3} \)
\(x>-1\) i \(x<-\frac{2}{3} \)
\(x\in (-1;-\frac{2}{3} )\)
Odp. \(D=(-1;-\frac{2}{3} )\)
Pozdrawiam
Sciurius
Sciurius
-
- Często tu bywam
- Posty: 243
- Rejestracja: 04 gru 2019, 17:54
- Podziękowania: 132 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć:
Re: logarytmy dziedzina
Mógłbyś mi wytłumaczyć to przejście?
\(log_2 (log _ \frac{1}{3} (x+1) )>0\)
\(log _ \frac{1}{3} (x+1) >1\)
\(log_2 (log _ \frac{1}{3} (x+1) )>0\)
\(log _ \frac{1}{3} (x+1) >1\)
-
- Rozkręcam się
- Posty: 49
- Rejestracja: 05 maja 2020, 16:38
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9 razy
- Płeć:
Re: logarytmy dziedzina
Jasne:
\(log_2 t \) jest funkcją rosnącą dla każdego \(t\in \rr _+\) oraz \(log_2 1 = 0\)
zatem \(log_2 t > 0\)
\(log_2 t >log_2 1\)
\(t>1\)
Oczywiście w tym przypadku \(t=log_ \frac{1}{3} (x+1) \)
\(log_ \frac{1}{3} (x+1) > 1\) rozwiązujemy analogicznie z tym że \(log_ \frac{1}{3} (x+1)\) jest funkcją malejącą więc obracamy znak
\(log_2 t \) jest funkcją rosnącą dla każdego \(t\in \rr _+\) oraz \(log_2 1 = 0\)
zatem \(log_2 t > 0\)
\(log_2 t >log_2 1\)
\(t>1\)
Oczywiście w tym przypadku \(t=log_ \frac{1}{3} (x+1) \)
\(log_ \frac{1}{3} (x+1) > 1\) rozwiązujemy analogicznie z tym że \(log_ \frac{1}{3} (x+1)\) jest funkcją malejącą więc obracamy znak
Pozdrawiam
Sciurius
Sciurius
-
- Często tu bywam
- Posty: 243
- Rejestracja: 04 gru 2019, 17:54
- Podziękowania: 132 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć:
-
- Rozkręcam się
- Posty: 49
- Rejestracja: 05 maja 2020, 16:38
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9 razy
- Płeć:
Re: logarytmy dziedzina
Dzięki Jerry za zauważenie
Mała poprawka zamiast:
2. \(log_2 (log _ \frac{1}{3} (x+1) ) \ge 0\)
zmienia to potem znaczki i dziedzina ostatecznie wychodzi:
\((-1;- \frac{2}{3} ] \)
Mała poprawka zamiast:
Powinno być oczywiście
2. \(log_2 (log _ \frac{1}{3} (x+1) ) \ge 0\)
zmienia to potem znaczki i dziedzina ostatecznie wychodzi:
\((-1;- \frac{2}{3} ] \)
Pozdrawiam
Sciurius
Sciurius