Obliczanie pochodnej.

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kaska1517
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 14
Rejestracja: 02 kwie 2020, 17:34
Podziękowania: 6 razy
Płeć:

Obliczanie pochodnej.

Post autor: kaska1517 »

Proszę o pomoc w obliczeniu pochodnej I i II : \(f(x)= x^2\ln x\)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Obliczanie pochodnej.

Post autor: eresh »

kaska1517 pisze: 17 kwie 2020, 17:54 Proszę o pomoc w obliczeniu pochodnej I i II : f(x)= x^2lnx
\(f(x)=x^2\ln x\\
f'(x)=2x\ln x+x^2\cdot\frac{1}{x}\\
f'(x)=2x\ln x+x\\
f''(x)=2\ln x+2x\cdot\frac{1}{x}+1\\
f''(x)=2\ln x+3\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
kaska1517
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 14
Rejestracja: 02 kwie 2020, 17:34
Podziękowania: 6 razy
Płeć:

Re: Obliczanie pochodnej.

Post autor: kaska1517 »

dziekuje! A można prosić o pomoc w zadaniu? mam okreslic przedzialy wypuklosci i pkt przegięcia tego przykladu, mam już to co wyżej, co dalej? :)
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Obliczanie pochodnej.

Post autor: panb »

A nie zapomnij kliknąć kciuka w górę, jeśli otrzymujesz rozwiązanie satysfakcjonujące cię.
Mała rzecz, a świadczy.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Obliczanie pochodnej.

Post autor: eresh »

kaska1517 pisze: 17 kwie 2020, 18:12 dziekuje! A można prosić o pomoc w zadaniu? mam okreslic przedzialy wypuklosci i pkt przegięcia tego przykladu, mam już to co wyżej, co dalej? :)
Funkcja jest wypukła gdy \(f''(x)\geq 0\)
Funkcja jest wklęsła, gdy \(f''(x)\leq 0\)
czyli trzeba rozwiązać dwie nierówności (nie zapomnij o dziedzinie)
punkt przegięcia to punkt w którym druga pochodna zmienia znak
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ