różne zadnia

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
horen
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 8
Rejestracja: 15 kwie 2020, 10:35
Podziękowania: 13 razy
Płeć:

różne zadnia

Post autor: horen »

Liczby \(x_1,x_2\) są rozwiązaniami równania \(-2(x - 4)(x + 7)=0\). Suma \(x_1 + x_2\) jest równa
a)3 b)-3 c)11 d)-11

Wartość wyrażenia \(\sin^242^{\circ}+\cos^242^{\circ}+\frac{1}{\sin^254^{\circ}+\cos^254^{\circ}}-3\) jest równa:
a)2 b)1/2 c)-1/2 d)-1

Obwód rombu o boku AB,gdzie A(1;1) B(4;5)wynosi
a)2 pierwiastki z 5 b)4 pierwiastki z 2 c)20 d)10

Ostrosłup prawidłowy sześciokątny ma W wierzchołków i K krawędzi.Prawdziwa więc jest zależność
a)W-K=5 b)W+K=17 c)K=W+3 d)K-2W-2
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: różne zadnia

Post autor: eresh »

horen pisze: 15 kwie 2020, 12:39 Liczby x1,x2 są rozwiązaniami równania -2(x - 4)(x + 7)=0.Suma x1 + x2 jest równa
a)3 b)-3 c)11 d)-11
\(-2(x-4)(x+7)=0\\
x-4=0\;\;\vee\;\;x+7=0\\
x=4\;\;\vee\;\;x=-7\\
4+(-7)=-3\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: różne zadnia

Post autor: eresh »

horen pisze: 15 kwie 2020, 12:39

Wartość wyrażenia \(\sin^242^{\circ}+\cos^242^{\circ}+\frac{1}{\sin^254^{\circ}+\cos^254^{\circ}}-3\) jest równa:
a)2 b)1/2 c)-1/2 d)-1
\(\sin^242^{\circ}+\cos^242^{\circ}+\frac{1}{\sin^254^{\circ}+\cos^254^{\circ}}-3=1+\frac{1}{1}-3=1+1-3=-1\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: różne zadnia

Post autor: eresh »

horen pisze: 15 kwie 2020, 12:39

Obwód rombu o boku AB,gdzie A(1;1) B(4;5)wynosi
a)2 pierwiastki z 5 b)4 pierwiastki z 2 c)20 d)10
\(|AB|=\sqrt{(4-1)^2+(5-1)^2}=\sqrt{9+16}=5\\
Obw=4\cdot 5=20\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: różne zadnia

Post autor: eresh »

horen pisze: 15 kwie 2020, 12:39

Ostrosłup prawidłowy sześciokątny ma W wierzchołków i K krawędzi.Prawdziwa więc jest zależność
a)W-K=5 b)W+K=17 c)K=W+3 d)K-2W-2
na pewno takie są odpowiedzi? (szczególnie D)
\(W=7\\
K=12\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ