logarytmy i potęgi

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
horen
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 8
Rejestracja: 15 kwie 2020, 10:35
Podziękowania: 13 razy
Płeć:

logarytmy i potęgi

Post autor: horen »

Liczba \(\log_3 2 + \log_3 13,5 \) jest równa
a)2 b)3 c)4 d)1

Liczba \(2^3 \cdot 4^2 \cdot 8^{-1}\) jest równa
a)8 b)16 c)-4 d)1/16
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: logarytmy i potęgi

Post autor: radagast »

horen pisze: 15 kwie 2020, 10:41 Liczba log3 2 + log3 13,5 jest równa
a)2 b)3 c)4 d)1

ODP B
horen pisze: 15 kwie 2020, 10:41 Liczba 2^3 * 4^2 * 8^-1 jest równa
a)8 b)16 c)-4 d)1/16
ODP B
horen
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 8
Rejestracja: 15 kwie 2020, 10:35
Podziękowania: 13 razy
Płeć:

Re: logarytmy i potęgi

Post autor: horen »

radagast pisze: 15 kwie 2020, 11:01
horen pisze: 15 kwie 2020, 10:41 Liczba log3 2 + log3 13,5 jest równa
a)2 b)3 c)4 d)1
ODP B
horen pisze: 15 kwie 2020, 10:41 Liczba 2^3 * 4^2 * 8^-1 jest równa
a)8 b)16 c)-4 d)1/16
ODP B
jeśli pan/pani może to dopisać rozwiązanie
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: logarytmy i potęgi

Post autor: radagast »

1) \(\log_3 2 + \log_3 13,5=\log_3 \left(2 \cdot 13,5 \right) \log_3 27=3 \)
2) \(2^3 * 4^2 * 8^{-1}=8*16* \frac{1}{8}=16 \)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: logarytmy i potęgi

Post autor: eresh »

horen pisze: 15 kwie 2020, 10:41

Liczba \(2^3\cdot 4^2\cdot 8^{-1}\) jest równa
a)8 b)16 c)-4 d)1/16
\(2^3\cdot 4^2\cdot 8^{-1}=2^3\cdot 2^4\cdot 2^{-3}=2^{3+4-3}=2^4=16\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ