Sporządzić wykres funkcji

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
enta
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 619
Rejestracja: 18 mar 2018, 13:33
Podziękowania: 206 razy
Płeć:

Sporządzić wykres funkcji

Post autor: enta »

Sporządzić wykres funkcji określonej wzorem \(f(x)=\cos x-|\cos x|, x \in \rr \) oraz:
a) podaj zbiór wartości funkcji \(f\),
b) określ zbiór miejsc zerowych funkcji \(f\),
c) odczytaj z wykresu , dla jakich argumentów funkcja \(f\) przyjmuje wartości ujemne
Ostatnio zmieniony 14 kwie 2020, 20:49 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa wiadomości
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Sporządzić wykres funkcji

Post autor: eresh »

enta pisze: 14 kwie 2020, 19:46 Sporządzić wykres funkcji określonej wzorem \(f(x)=cosx-|cosx|, x \in R \)oraz:
a) podaj zbiór wartości funkcji \(f\),
b) określ zbiór miejsc zerowych funkcji \(f\),
c) odczytaj z wykresu , dla jakich argumentów funkcja \(f\) przyjmuje wartości ujemne
\(f(x)=\begin{cases} 0 \mbox{ dla }\cos x\geq 0\\ 2\cos x\mbox{ dla }\cos x<0\end{cases}\)
screenshot.png
a) \(ZW=[-2,0]\)
b) \([-\frac{\pi}{2}+2k\pi, \frac{\pi}{2}+2k\pi], k\in\mathbb{C}\)
c) \(f(x)<0\iff x\in (\frac{\pi}{2}+2k\pi, \frac{3\pi}{2}+2k\pi), k\in\mathbb{C}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ