Dowodzenie logarytmów.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 1608
- Rejestracja: 01 lip 2010, 10:44
- Podziękowania: 1680 razy
- Otrzymane podziękowania: 3 razy
Dowodzenie logarytmów.
Wykaż, na podstawie definicji, że funkcja f określona wzorem: \(f(x)=(log_3{x})^2\)jest malejąca w zbiorze (0,1).
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: Dowodzenie logarytmów.
\(x_1\in (0,1)\\
x_2\in (0,1)\\
x_1<x_2\\
f(x_1)-f(x_2)=\log_3^2x_1-\log_3^2x_2=(\log_3x_1+\log_3x_2)(\log_3x_1-\log_3x_2)=\log_3(x_1x_2)\cdot\log_3\frac{x_1}{x_2}\)
\(x_1x_2\in (0,1)\So \log_3x_1x_2<0\\
0<\frac{x_1}{x_2}<1\So \log_3\frac{x_1}{x_2}<0\)
zatem
\(f(x_1)-f(x_2)>0\)
czyli funkcja jest malejąca w przedziale (0,1)
x_2\in (0,1)\\
x_1<x_2\\
f(x_1)-f(x_2)=\log_3^2x_1-\log_3^2x_2=(\log_3x_1+\log_3x_2)(\log_3x_1-\log_3x_2)=\log_3(x_1x_2)\cdot\log_3\frac{x_1}{x_2}\)
\(x_1x_2\in (0,1)\So \log_3x_1x_2<0\\
0<\frac{x_1}{x_2}<1\So \log_3\frac{x_1}{x_2}<0\)
zatem
\(f(x_1)-f(x_2)>0\)
czyli funkcja jest malejąca w przedziale (0,1)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę