ostrosłup

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
carolexxi
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 02 kwie 2020, 18:09
Podziękowania: 4 razy
Płeć:

ostrosłup

Post autor: carolexxi »

W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym ściana boczna jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem \(60^\circ\), a krawędź boczna ostrosłupa = 6cm. Oblicz objętość
Ostatnio zmieniony 08 kwie 2020, 14:35 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa wiadomości
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: ostrosłup

Post autor: eresh »

carolexxi pisze: 08 kwie 2020, 12:48 W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym ściana boczna jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 60 stopni, a krawędź boczna ostrosłupa =6cm. Oblicz objętość
h - wysokość ściany bocznej

\(\cos 60^{\circ}=\frac{0,5a}{h}\\
\frac{1}{2}=\frac{a}{2h}\\
a=h\)


\((0,5a)^2+h^2=6^2\\
0,25a^2+a^2=36\\
1,25a^2=36\\
a=\frac{12\sqrt{5}}{5}\\\)


H- wysokość ostrosłupa
\(H^2+(0,5a)^2=h^2\\
H^2+0,25a^2=a^2\\
H^2=0,75a^2\\
H^2=0,75\cdot\frac{144}{5}\\
H^2=\frac{108}{5}\\
H=\frac{6\sqrt{15}}{5}
\)


\(V=\frac{1}{3}a^2\cdot H\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ