Stereometria pomocy
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Stereometria pomocy
W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym krawędź podstawy wynosi 10, a wysokość 12. Oblicz pole całkowite
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: Stereometria pomocy
h - wysokość ściany bocznej
\(H^2+(\frac{1}{3}\cdot \frac{10\sqrt{3}}{2})^2=h^2\\
144+\frac{25}{3}=h^2\\
\frac{457}{3}=h^2\\
\frac{\sqrt{457}}{\sqrt{3}}=h\\
\frac{\sqrt{1371}}{3}=h\)
\(P_c=\frac{10^2\sqrt{3}}{4}+3\cdot 10\cdot\frac{\sqrt{1371}}{3}\)
\(H^2+(\frac{1}{3}\cdot \frac{10\sqrt{3}}{2})^2=h^2\\
144+\frac{25}{3}=h^2\\
\frac{457}{3}=h^2\\
\frac{\sqrt{457}}{\sqrt{3}}=h\\
\frac{\sqrt{1371}}{3}=h\)
\(P_c=\frac{10^2\sqrt{3}}{4}+3\cdot 10\cdot\frac{\sqrt{1371}}{3}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę