Wykaż

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Pawm32
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 513
Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
Podziękowania: 191 razy

Wykaż

Post autor: Pawm32 »

Zad 2 Wykaż ze dla dowolnych liczb a i b prawdziwa jest nierowność
\({a^2+b^2+4\ge2(a+b-ab)}\)
I tak widziałem tu już rozwiązanie tego lecz tam jest kwadrat sumy trzech liczb tego jeszcze nie było więc nie wiem czy nauczyciel nie będzie miał jakiś wątpliwości, czy da to się rozwiązać jeszcze jakoś inaczej?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Wykaż

Post autor: eresh »

Pawm32 pisze: 01 kwie 2020, 19:15 Zad 2 Wykaż ze dla dowolnych liczb a i b prawdziwa jest nierowność
\({a^2+b^2+4\ge2(a+b-ab)}\)
I tak widziałem tu już rozwiązanie tego lecz tam jest kwadrat sumy trzech liczb tego jeszcze nie było więc nie wiem czy nauczyciel nie będzie miał jakiś wątpliwości, czy da to się rozwiązać jeszcze jakoś inaczej?
\(
(a+b)^2-2(a+b)+1+3\geq 0\\
(a+b-1)^2\geq 0
\)

pewnie chodzi o ten moment

\((a+b)^2-2(a+b)+1+3\geq 0\)
podstaw \(x=a+b\)
\(x^2-2x+1+3\geq 0\\
(x-1)^2+3\geq 0\)

i wróć do a i b
\((a+b-1)^2+3\ge 0\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
Scino
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 62
Rejestracja: 23 wrz 2018, 18:55
Podziękowania: 5 razy
Otrzymane podziękowania: 15 razy
Płeć:

Re: Wykaż

Post autor: Scino »

Wykaż, że dla dowolnego parametru \(a\), funkcja \(f(b) = a^2+b^2+4 - 2a-2b+2ab \) jest nieujemna.
\(f'(b)=2b-2+2a=0 \iff b=1-a\)
Funkcja \(f(b)\) jest funkcją kwadratową o dodatnim współczynniku kierunkowym zatem \(f(b)_{min}=f(1-a)=3 \geq 0\)

Lub bez pochodnej - wystarczy policzyć deltę z parametrem \(a\)
\(\Delta = (2a-2)^2-4(a^2+4-2a)=4a^2-8a+4-4a^2-16+8a=-12 < 0\) zatem funkcja \(f(b)\) w całości znajduje się powyżej osi \(OX\).
ODPOWIEDZ