obwód tego trójkąta jest równy

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
misialinio
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 30
Rejestracja: 22 mar 2020, 21:42
Podziękowania: 19 razy
Płeć:

obwód tego trójkąta jest równy

Post autor: misialinio »

Pole trójkąta równobocznego jest równe 16 √3 cm^2.Obwód tego trójkąta jest równy
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: obwód tego trójkąta jest równy

Post autor: eresh »

misialinio pisze: 01 kwie 2020, 13:10 Pole trójkąta równobocznego jest równe 16 √3 cm^2.Obwód tego trójkąta jest równy
\(P=16\sqrt{3}\\
\frac{a^2\sqrt{3}}{4}=16\sqrt{3}\\
a^2=64\\
a=8\\
Obw=3\cdot 8\\
Obw=24\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ