geometria płaska

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
misialinio
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 30
Rejestracja: 22 mar 2020, 21:42
Podziękowania: 19 razy
Płeć:

geometria płaska

Post autor: misialinio »

Suma miar kątów wewnętrznych pewnego wielokąta wypukłego wynosi 2160°. Liczba boków
wielokąta jest równa
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: geometria płaska

Post autor: eresh »

misialinio pisze: 01 kwie 2020, 12:58 Suma miar kątów wewnętrznych pewnego wielokąta wypukłego wynosi 2160°. Liczba boków
wielokąta jest równa
\((n-2)\cdot 180^{\circ}=2160^{\circ}\\
n-2=12\\
n=14
\)

jest to czternastokąt
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ