Cyfra tysięcy setek dziesiątek

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
karol1231
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 25
Rejestracja: 30 mar 2020, 22:25
Podziękowania: 1 raz

Cyfra tysięcy setek dziesiątek

Post autor: karol1231 »

Zad 6 Wyznacz liczbę x=√(3+2√2) -√(3-2√2) . Zakoduj kolejno cyfrę tysięcy, setek i dziesiątek liczby 1000x
karol1231
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 25
Rejestracja: 30 mar 2020, 22:25
Podziękowania: 1 raz

Re: Cyfra tysięcy setek dziesiątek

Post autor: karol1231 »

Liczba x to chyba 2 to wtedy cyfra tysięcy 2 a reszta 0 ?
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Cyfra tysięcy setek dziesiątek

Post autor: panb »

karol1231 pisze: 31 mar 2020, 23:59 Zad 6 Wyznacz liczbę x=√(3+2√2) -√(3-2√2) . Zakoduj kolejno cyfrę tysięcy, setek i dziesiątek liczby 1000x
\(3+2\sqrt2=(\sqrt2+1)^2\), a \(3-2\sqrt2=(\sqrt2-1)^2\)
Wobec tego \(x=\sqrt2+1-(\sqrt2-1)=2\)

Domyślam się, że swój wynik policzyłeś kalkulatorem. Jak widać miałeś rację, ale ponieważ jest to zadanie z rozszerzenia, tak dla ciekawości, zobacz jak to można policzyć.
karol1231
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 25
Rejestracja: 30 mar 2020, 22:25
Podziękowania: 1 raz

Re: Cyfra tysięcy setek dziesiątek

Post autor: karol1231 »

Ty rozpisałeś 3 na 2 i 1 z czego późnej powstaja te wzory skróconego mnożenia
karol1231
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 25
Rejestracja: 30 mar 2020, 22:25
Podziękowania: 1 raz

Re: Cyfra tysięcy setek dziesiątek

Post autor: karol1231 »

panb pisze: 01 kwie 2020, 00:23
karol1231 pisze: 31 mar 2020, 23:59 Zad 6 Wyznacz liczbę x=√(3+2√2) -√(3-2√2) . Zakoduj kolejno cyfrę tysięcy, setek i dziesiątek liczby 1000x
\(3+2\sqrt2=(\sqrt2+1)^2\), a \(3-2\sqrt2=(\sqrt2-1)^2\)
Wobec tego \(x=\sqrt2+1-(\sqrt2-1)=2\)

Domyślam się, że swój wynik policzyłeś kalkulatorem. Jak widać miałeś rację, ale ponieważ jest to zadanie z rozszerzenia, tak dla ciekawości, zobacz jak to można policzyć.
?
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Cyfra tysięcy setek dziesiątek

Post autor: panb »

Tak, sprawdziłem też, że wszystko się zgadza.
karol1231
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 25
Rejestracja: 30 mar 2020, 22:25
Podziękowania: 1 raz

Re: Cyfra tysięcy setek dziesiątek

Post autor: karol1231 »

panb pisze: 01 kwie 2020, 01:09 Tak, sprawdziłem też, że wszystko się zgadza.
To ja robiłem tak samo i dochodziłem do momentu gdy był pierwiastek z (1-√2)^2 i jako że w nawiasie jest liczba ujemna to to na koniec miało się równać wartości bezwzględnej z -(1-√2) tu mi coś nie pasowało nie wiem gdzie zrobiłem błąd, w twoim rozwiązaniu wszystko jest łatwe i zrozumiałe widocznie musiałem coś źle zapiac, zagapic się.
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Cyfra tysięcy setek dziesiątek

Post autor: panb »

Jest na to sposób. Ponieważ \((a-b)^2=(b-a)^2\), więc staram się zawsze, żeby w nawiasie była liczba dodatnia (jeśli to możliwe oczywiście).
Np. jeśli mam wybór między \((2-\sqrt2)^2\) a \((\sqrt2-2)^2\) wybieram to pierwsze, bo \((2-\sqrt2)>0\)
ODPOWIEDZ