Zad 4 Liczba ∛16+∛54-∛250 jest liczbą:
1.wymierną,
2.niewymierną,
3.ujemną,
4.dodatnią.
Liczba
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Re: Liczba
Ty jesteś pewnie ambitnym ósmoklasistą, co? Poczekaj, nauczysz się takie rzeczy liczyć. To klasyczne zadanie na wyłączanie czynnika spod znaku pierwiastka. Nie chodzi o to co ci się WYDAJE. Niestety.
\( \sqrt[3]{16}= \sqrt[3]{8\cdot2}= \sqrt[3]{8} \cdot \sqrt[3]{2}=2 \sqrt[3]{2} \\
\sqrt[3]{54} = \sqrt[3]{27 \cdot 2} = \sqrt[3]{27} \cdot \sqrt[3]{2} = 3\sqrt[3]{2} \)
Dalej sam, mądralo.
\( \sqrt[3]{16}= \sqrt[3]{8\cdot2}= \sqrt[3]{8} \cdot \sqrt[3]{2}=2 \sqrt[3]{2} \\
\sqrt[3]{54} = \sqrt[3]{27 \cdot 2} = \sqrt[3]{27} \cdot \sqrt[3]{2} = 3\sqrt[3]{2} \)
Dalej sam, mądralo.
Re: Liczba
Znaczy przepraszam w sumie pewnie z zaśmiecanie nie jestem ośmoklasista i jest to bardzo łatwe zadanie ale pochodzi ono z testu który musi być zrobiony na 100% by coś z niego mieć więc wolę się upewnić właśnie w takich najłatwiejszych też by głupio nie stracić
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Re: Liczba
Pewnie częściej tu będziesz zaglądał, więc:
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij ...
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij ...