Zad 2. Turyści sądzili, że wejdą na Turbacz w czasie 4 godzin i 40 minut, a okazało się, że weszli w czasie 5 godzin i 20 minut. Błąd względny przy oszacowaniu czasu wejścia wynosi:
A. około 8%
B. około 13%
C. około 14%
D. około 15%
Błąd względny
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Re: Błąd względny
\(5h 20 min \approx 4h 40 min\)
Błąd względny \(\delta= \frac{5h 20 min-4h 40 min}{5h 20 min}\cdot 100\%= \frac{40 min}{320 min}\cdot 100\%= ... \)
to już kalkulatorem załatwisz
-
- Expert
- Posty: 6267
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Błąd względny
Błąd względny liczymy w porównaniu do tego, co planowali więc
\(\delta= \frac{5\ h 20\ min - 4\ h 40\ min}{4\ h 40\ min}\cdot 100\%= \frac{40\ min}{280\ min}\cdot 100\% \approx 14 \% \)
btw. na Turbacz wchodziłem pół dnia, po drodze była Maciejowa i Stare Wierchy
\(\delta= \frac{5\ h 20\ min - 4\ h 40\ min}{4\ h 40\ min}\cdot 100\%= \frac{40\ min}{280\ min}\cdot 100\% \approx 14 \% \)
btw. na Turbacz wchodziłem pół dnia, po drodze była Maciejowa i Stare Wierchy
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Re: Błąd względny
A to ni będzie 1/8 * 100% i to jest chyba 12.5%?korki_fizyka pisze: ↑01 kwie 2020, 09:00 Błąd względny liczymy w porównaniu do tego, co planowali więc
\(\delta= \frac{5\ h 20\ min - 4\ h 40\ min}{4\ h 40\ min}\cdot 100\%= \frac{40\ min}{280\ min}\cdot 100\% \approx 14 \% \)
btw. na Turbacz wchodziłem pół dnia, po drodze była Maciejowa i Stare Wierchy
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Re: Błąd względny
A to z Rabki szedłeś. Ładna trasa. Można też z Ochotnicy też piękniekorki_fizyka pisze: ↑01 kwie 2020, 09:00 btw. na Turbacz wchodziłem pół dnia, po drodze była Maciejowa i Stare Wierchy
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Re: Błąd względny
Nieprawda, błąd względny liczymy względem dokładnej, a nie przybliżonej wartości.korki_fizyka pisze: ↑01 kwie 2020, 09:00 Błąd względny liczymy w porównaniu do tego, co planowali więc
\(\delta= \frac{5\ h 20\ min - 4\ h 40\ min}{4\ h 40\ min}\cdot 100\%= \frac{40\ min}{280\ min}\cdot 100\% \approx 14 \% \)
btw. na Turbacz wchodziłem pół dnia, po drodze była Maciejowa i Stare Wierchy
Dlatego tak ważny jest zapis z symbolem \(\approx\)
-
- Expert
- Posty: 6267
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Błąd względny
panb pisze: ↑01 kwie 2020, 12:48
Nieprawda, błąd względny liczymy względem dokładnej, a nie przybliżonej wartości.
Dlatego tak ważny jest zapis z symbolem \(\approx\)
Prawda, liczy się w stosunku do tego co się planowało, jak szedłem 10 h to błąd byłby malutki, poza tym 12,5 to nie jest w przybliżeniu 13
Tak z Rabki a do Ochotnicy schodziłem na pieczonego barana.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Expert
- Posty: 6267
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Błąd względny
Z polskich norm : PN-N-02120:1970
Warto poczytać: "Przy zaokrąglanie liczb stosuje się zasady odrzucania cyfr mniejszych od 5, zwiększania o jednostkę ostatniego miejsca po zaokrągleniu, gdy likwidowana cyfra jest większa od 5 i zaokrąglania do cyfry parzystej, gdy jest równa 5."
czyli \(12,5 \approx 12\)
Warto poczytać: "Przy zaokrąglanie liczb stosuje się zasady odrzucania cyfr mniejszych od 5, zwiększania o jednostkę ostatniego miejsca po zaokrągleniu, gdy likwidowana cyfra jest większa od 5 i zaokrąglania do cyfry parzystej, gdy jest równa 5."
czyli \(12,5 \approx 12\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl