Obwód trójkąta

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kitinap
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 31
Rejestracja: 13 kwie 2016, 16:12
Podziękowania: 48 razy
Płeć:

Obwód trójkąta

Post autor: kitinap »

Oblicz obwod trójkąta prostokątnego. Jedna przyprostokątna ma długość 27 cm a przeciwprostokątna ma długość 35 cm.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Obwód trójkąta

Post autor: eresh »

kitinap pisze: 31 mar 2020, 18:39 Oblicz obwod trójkąta prostokątnego. Jedna przyprostokątna ma długość 27 cm a przeciwprostokątna ma długość 35 cm.
\(a=27\\
c=35\\
a^2+b^2=c^2\\
27^2+b^2=35^2\\
729+b^2=1225\\
b^2=496\\
b=\sqrt{496}\\
b=\sqrt{16\cdot 31}\\
b=4\sqrt{31}\\
Obw=27+35+4\sqrt{31}\\
Obw=62+4\sqrt{31}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ