Oblicz sinus

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
backtoamsterdam002
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 20
Rejestracja: 24 mar 2020, 22:15
Podziękowania: 7 razy
Płeć:

Oblicz sinus

Post autor: backtoamsterdam002 »

Wiadomo,że tg kąta alfa =0,75
gdzie kąt alfa należy do (- \pi ; 3/2 \pi ).
Oblicz sin tego kąta.

Wiem tylko tyle,że miara kąta alfa mieści się między (-180°;270°). Dalej nie potrafię..
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3530
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1936 razy

Re: Oblicz sinus

Post autor: Jerry »

\( \begin{cases}\frac{\sin\alpha}{\cos\alpha}=\frac{3}{4}\\
\sin^2\alpha+\cos^2\alpha=1 \end{cases}\Rightarrow
\sin^2\alpha+\left(\frac{4}{3}\sin\alpha\right)^2=1 \)

\(|\sin\alpha|=\frac{3}{5}\)

Pozdrawiam
backtoamsterdam002
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 20
Rejestracja: 24 mar 2020, 22:15
Podziękowania: 7 razy
Płeć:

Re: Oblicz sinus

Post autor: backtoamsterdam002 »

Jerry pisze: 30 mar 2020, 21:25 \( \begin{cases}\frac{\sin\alpha}{\cos\alpha}=\frac{3}{4}\\
\sin^2\alpha+\cos^2\alpha=1 \end{cases}\Rightarrow
\sin^2\alpha+\left(\frac{4}{3}\sin\alpha\right)^2=1 \)

\(|\sin\alpha|=\frac{3}{5}\)

Pozdrawiam


A jeśli kąt jest rozwarty to sinus nie powinien być ujemny?
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3530
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1936 razy

Re: Oblicz sinus

Post autor: Jerry »

Nie napisałem, że sinus jest dodatni!
W podanym przedziale określoności możliwe są dwie wartości... obie uwzględnia moduł!

Pozdrawiam
backtoamsterdam002
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 20
Rejestracja: 24 mar 2020, 22:15
Podziękowania: 7 razy
Płeć:

Re: Oblicz sinus

Post autor: backtoamsterdam002 »

Jerry pisze: 30 mar 2020, 22:56 Nie napisałem, że sinus jest dodatni!
W podanym przedziale określoności możliwe są dwie wartości... obie uwzględnia moduł!

Pozdrawiam
Ojej,powinien być przedział od pi,bez minusa..zły zapis wszystko zmienia
ODPOWIEDZ