tekstowe

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Ka21
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 28 mar 2020, 10:32
Podziękowania: 5 razy

tekstowe

Post autor: Ka21 »

Za 5 jednakowych długopisów i 4 jednakowe ołówki trzeba zapłacić 42 zł. Gdyby kupiono tylko 4
długopisy zaś 5 ołówków to zapłacono by 39 zł. Po ile są długopisy, a po ile ołówki?
Nie mogę tego zadania rozwiązać za pomocą niewiadomych.

42zł − 39zł = 3zł − długopis jest droższy o 3zł od ołówka

5*3zł=15zł − o tyle zł zapłacono więcej za 5 długopisów

49zł − 15zł = 27zł

I tutaj nie wiem co robić dalej. :)
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: tekstowe

Post autor: kerajs »

Razem za 9 długopisów i 9 ołówków zapłacisz 42+39=81 zł, czyli długopis i ołówek to 9 zł, a 4 długopisy i 4 ołówki to 36 zł. Czyli ołówek kosztuje 3 zł, a długopis 6.
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Re: tekstowe

Post autor: Galen »

Gdyby kupiono 9 długopisów i 9 ołówków,to do zapłacenia jest 42+39=81 złotych.(To wiesz po dodaniu obu zakupów)
\(81:9=9\)
Jeden długopis i jeden ołówek razem kosztują 9 zł.
Drugi zakup:4 długopisy i 5 ołówków koszt 39 zł.
(4 długopisy+4 ołówki)+1 ołówek=39
4*9+3=39
Ołówek kosztuje 3 zł.
Długopis kosztuje 6 zł,bo razem 9 zł.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ