Zadanie podstawówka

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Ka21
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 28 mar 2020, 10:32
Podziękowania: 5 razy

Zadanie podstawówka

Post autor: Ka21 »

Piotr i Paweł startują w biegu dookoła boiska. W czasie gdy Paweł przebiega 2 okrążenia, Piotr przebiega o 1 okrążenie więcej. Ile okrążeń przebiegnie Paweł do chwili, gdy przewaga Piotra nad nim wyniesie 5 okrążeń?
Próbuję to zapisać w ten sposób:

Paweł - 2 okrążenia
Piotruś - 2+1= 3 okrążenia

ale nie potrafię tego ciągnąć dalej, czy mógłby mi ktoś pomóc i wytłumaczyć to "łopatologicznie"? :)
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Zadanie podstawówka

Post autor: kerajs »

Ka21 pisze: 29 mar 2020, 14:17 Paweł - 2 okrążenia
Piotruś - 2+1= 3 okrążenia
czyli Piotrek ma przewagę jednego okrążenia. Aby mieć 5 okrążeń przewagi obaj muszą przebiec 5 razy większy dystans:
Paweł: \(5 \cdot 2=10\) okrążenia
Piotruś: \(5(2+1)=10+5\) okrążenia
ODPOWIEDZ