Znajdź liczby dwucyfrowe,mniejsze od 40, takie,że przy dzieleniu przez 3 dają resztę 2 i przy dzieleniu przez 4 dają resztę 3. Ile jest takich liczb?
Wyszło mi,że są 3 takie liczby. Jednak,liczyłem poprzez podstawianie kolejnych liczb mniejszych od 40. Czy jest na to zadanie jakiś szybszy sposób?
Dzielenie z resztą
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 20
- Rejestracja: 24 mar 2020, 22:15
- Podziękowania: 7 razy
- Płeć:
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: Dzielenie z resztą
Wypisanie to dobry sposób.
Można rozwiązać układ kongruencji
\( \begin{cases} x \mod 3=2 \\ x \mod 4=3 \end{cases} \)
którego rozwiązaniem jest \(x=11+12k\) , co daje trzy liczby z zadanego przedziału (11,23,35).
Można rozwiązać układ kongruencji
\( \begin{cases} x \mod 3=2 \\ x \mod 4=3 \end{cases} \)
którego rozwiązaniem jest \(x=11+12k\) , co daje trzy liczby z zadanego przedziału (11,23,35).