Znajdz liczbe naturalna n wiedzac, ze dopisujac do liczby n po jej prawej stronie liczbe 7, otrzymujemy
liczbe o 4 mniejsza niz n^2.
Zadanie
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 15
- Rejestracja: 20 mar 2020, 11:35
- Podziękowania: 4 razy
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: Zadanie
\(10n+7=n^2-4\\
n^2-10n-11=0\\
\Delta = 144\\
n_1=\frac{10-12}{2}\notin\mathbb{N}\\
n_2=\frac{10+12}{2}=11\)
n^2-10n-11=0\\
\Delta = 144\\
n_1=\frac{10-12}{2}\notin\mathbb{N}\\
n_2=\frac{10+12}{2}=11\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę