Trygonomteria

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Ukasz12344
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 20
Rejestracja: 14 kwie 2019, 14:42
Podziękowania: 10 razy
Płeć:

Trygonomteria

Post autor: Ukasz12344 »

Wyznacz wzór na cos5alfa za pomocą cosinusa.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Trygonomteria

Post autor: radagast »

\(\cos 5\alpha =\cos ( \alpha +4\alpha)=\cos \alpha \cos 4\alpha -\sin \alpha \sin 4\alpha =\cos \alpha (2\cos^2 2\alpha-1) -2\sin \alpha \sin 2\alpha\cos 2\alpha =\\
\cos \alpha (2(2\cos ^2\alpha-1)-1) -4(1-\cos^2 \alpha) \cos\alpha(2\cos ^2\alpha-1) =\)

Uprość sobie
ODPOWIEDZ