liczby

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

liczby

Post autor: radagast »

Wiemy, że \(2^a=3\). Oblicz \(24^{ \frac{2}{3+a} }\)
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: liczby

Post autor: kerajs »

\(2^a=3 \So a=\log_23\)
\(24^{ \frac{2}{3+a} }=24^{\frac{2}{\log_28+\log_23}}=(24^{\frac{1}{\log_{2}24}})^2=(24^{\log_{24}2})^2=2^2=4 \)
ODPOWIEDZ