Udowodnij

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
lolipop692
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 267
Rejestracja: 30 paź 2018, 23:03
Podziękowania: 120 razy
Płeć:

Udowodnij

Post autor: lolipop692 »

Udowodnij,że jeżeli a jest liczbą całkowitą różną od 1 i -1 to \(a^4+4\) nie jest liczbą pierwszą
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Re: Udowodnij

Post autor: Galen »

Liczba \(a^4+4=a^4+4a^2+4-4a^2=(a^2+2)^2-(2a)^2=(a^2+2+2a)(a^2+2-2a)\)
Liczba ta da się rozłożyć na dwa czynniki,zatem jest to liczba złożona,a nie pierwsza.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ