Zadanie z matematyki.

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
MiedzianyDawid
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 136
Rejestracja: 12 sie 2018, 21:51
Podziękowania: 112 razy
Płeć:

Zadanie z matematyki.

Post autor: MiedzianyDawid »

Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których równanie \(mx^2+4|x|+m-3=0\) ma dwa różne rozwiązania.
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Zadanie z matematyki.

Post autor: kerajs »

a)
Sprawdź ile rozwiązań ma równanie liniowe (dla \(m=0\)).
b)
\(m \neq 0\)
Równanie \(m|x|^2+4|x|+m-3=0\) upraszczam do
\(mt^2+4t+m-3=0 \wedge t \ge 0\)
Pierwotne równanie ma dwa różne rozwiązania gdy
1) \(\Delta =0 \wedge t_{1,2}>0\)
2) \(\Delta >0 \wedge t_{1}t_2<0\)
ODPOWIEDZ