Zadanie z matematyki.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 136
- Rejestracja: 12 sie 2018, 21:51
- Podziękowania: 112 razy
- Płeć:
Zadanie z matematyki.
Udowodnij, że dla każdej liczby rzeczywistej x prawdziwa jest nierówność \(x^4-2x^3-2x^2+9>0\).
-
- Fachowiec
- Posty: 2946
- Rejestracja: 20 gru 2013, 21:41
- Lokalizacja: Radom
- Otrzymane podziękowania: 1556 razy
- Płeć:
Re: Zadanie z matematyki.
Wystarczy poniższe.
\(x^4 -2x^3-2x^2 +9 =( x^4 -2x^3-2x^2 +8 ) +1 =(x-2)^2 \cdot ( x^2+2x+2) +1 = (x-2)^2 \cdot ( (x+1)^2 +1) +1\)
\(x^4 -2x^3-2x^2 +9 =( x^4 -2x^3-2x^2 +8 ) +1 =(x-2)^2 \cdot ( x^2+2x+2) +1 = (x-2)^2 \cdot ( (x+1)^2 +1) +1\)