Zadanie z matematyki.

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
MiedzianyDawid
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 136
Rejestracja: 12 sie 2018, 21:51
Podziękowania: 112 razy
Płeć:

Zadanie z matematyki.

Post autor: MiedzianyDawid »

Oblicz \(-1^2+2^2-3^2+4^2-5^2+6^2-...-2015^2+2016^2\).
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

\(2^2-1^2=(2-1)(2+1)=3\\4^2-3^2=(4-3)(4+3)=7\\6^2-5^2=(6-5)(6+5)=11\\........\\2016^2-2015^2=(2016-2015)(2016+2015)=4031\)
Ciąg arytmetyczny:
\(3;7;11;....;4031\\a_1=3\\r=4\\a_n=4031\)
Oblicz
\(n\;\;\; i\;\;\;\;\; S_n\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ