Algebra.

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
MiedzianyDawid
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 136
Rejestracja: 12 sie 2018, 21:51
Podziękowania: 112 razy
Płeć:

Algebra.

Post autor: MiedzianyDawid »

Wykaż, że jeśli \(x \neq 0\) i a-b=x, \(a^2-b^2=y\) i \(a^3-b^3=z\), to \(z= \frac{x^4+3y^2}{4x}\).
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Algebra.

Post autor: kerajs »

\(P= \frac{x^4+3y^2}{4x}= \frac{1}{4}(x^3+3 \frac{y^2}{x} )= \frac{1}{4}((a-b)^3+3 \frac{(a^2-b^2)^2}{a-b} )= \frac{1}{4}(a^3-3a^2b+3ab^2-b^3+3(a^2-b^2)(a+b))=\\= \frac{1}{4}(a^3-3a^2b+3ab^2-b^3+3a^3+3a^2b-3ab^2-3b^3)=\frac{1}{4}(4a^3-4b^3) =a^3-b^3=z=L\)
ODPOWIEDZ