Analiza matematyczna.

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
MiedzianyDawid
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 136
Rejestracja: 12 sie 2018, 21:51
Podziękowania: 112 razy
Płeć:

Analiza matematyczna.

Post autor: MiedzianyDawid »

Dla jakich wartości parametru m równanie \(x^3-3x-m=0\) ma trzy pierwiastki?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

\(f(x)=x^3-3x\)
zbadaj przebieg zmienności, narysuj wykres i z wykresu łatwo odczytać :)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Analiza matematyczna.

Post autor: eresh »

Bez tytułu.png
Bez tytułu.png (19.96 KiB) Przejrzano 1167 razy
równanie \(x^3-3x=m\) ma trzy rozwiązania dla \(m\in (-2,2)\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
MiedzianyDawid
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 136
Rejestracja: 12 sie 2018, 21:51
Podziękowania: 112 razy
Płeć:

Post autor: MiedzianyDawid »

Tak mi wyszło, dzięki! :)
ODPOWIEDZ