Styczna do wykresu funkcji.

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
MiedzianyDawid
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 136
Rejestracja: 12 sie 2018, 21:51
Podziękowania: 112 razy
Płeć:

Styczna do wykresu funkcji.

Post autor: MiedzianyDawid »

Znajdź równania tej stycznej do wykresu funkcji f(x)=x-\(\frac{2}{x^2}\), która jest prostopadła do prostej określonej równaniem y=-\(\frac{2}{3}x+1\).
Wyszło mi y=1,5x-1,5, a w odpowiedzi jest y=1,5x-2,5. Mogę prosić o pomoc?
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

Twoje rozwiązanie jest poprawne. W odpowiedzi jest pomyłka.
MiedzianyDawid
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 136
Rejestracja: 12 sie 2018, 21:51
Podziękowania: 112 razy
Płeć:

Post autor: MiedzianyDawid »

Dzięki! :)
ODPOWIEDZ