Proporcje.

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Konrado91
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 12
Rejestracja: 22 sty 2019, 15:14
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

Proporcje.

Post autor: Konrado91 »

Trzech piratow znalazlo skarb. Pierwszy zazadal polowy , drugi jednej trzeciej , a trzeci oznajmil , ze zadowoli go jedna czwarta. Kiedy sie zorientowali, ze suma ich zadan przekracza wartosc skarbu proporcjonalnie zmniejszyli swoje udzialy i dokonali podzialu.
Jaka czesc skarbu otrzymal pierwszy pirat?
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

\(\frac{1}{2} x+ \frac{1}{3} x+ \frac{1}{4} x=1\) - x to ten czynnik "skalujący".
Będziesz umiał równanie rozwiązać?
Konrado91
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 12
Rejestracja: 22 sty 2019, 15:14
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

Post autor: Konrado91 »

sory, ale gubie się jeszcze z tym latexem, zaraz napisze jak to zrobiłem.
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

Ale przyznaj, że to szkoła podstawowa, please!
Konrado91
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 12
Rejestracja: 22 sty 2019, 15:14
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

Post autor: Konrado91 »

\(\frac{1}{2}x\) +\(\frac{1}{3}x\)+ \(\frac{1}{4} x\)=1

\(\frac{1}{2}x\) +\(\frac{1}{3}x\)+ \(\frac{1}{4} x\)=1 / \(\times\) 12

6x+4x+3x=12
13x=12 / \(:13\)
x=\(\frac{12}{13}\)

\(\frac{1}{2}\) z \(\frac{12}{13}\) = \(\frac{12}{26}\) = \(\frac{6}{13}\)

Pierwszy pirat otrzyma \(\frac{6}{13}\) skarbu.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re:

Post autor: eresh »

Konrado91 pisze:\(\frac{1}{2}x\) +\(\frac{1}{3}x\)+ \(\frac{1}{4} x\)=1

\(\frac{1}{2}x\) +\(\frac{1}{3}x\)+ \(\frac{1}{4} x\)=1 / \(\times\) 12

6x+4x+3x=12
13x=12 / \(:13\)
x=\(\frac{12}{13}\)

\(\frac{1}{2}\) z \(\frac{12}{13}\) = \(\frac{12}{26}\) = \(\frac{6}{13}\)

Pierwszy pirat otrzyma \(\frac{6}{13}\) skarbu.
bardzo dobrze ;)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Konrado91
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 12
Rejestracja: 22 sty 2019, 15:14
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

Post autor: Konrado91 »

Nie , nie szkola podstawowa ale niechec do matmy od podstawowki po liceum, a teraz z wlasnej nie przymuszonej woli matematyka mi się zaczela podobac i chcialbym podejsc do matury za poltora roku, mozna się smiać ...ale coż zaczałem od podstaw niecale dwa miesiace i roznie jest czasami niby proste zadania sa paradoksalnie trudniejsze niz te faktycznie trudne dla mnie... wiem , ze mozesz mnie uznac za debila ale... przynajmniej mam cel to zmienic..
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

Powodzenia w przygodzie z matematyką. Nie po tym poznaje się debila, spoko. Nie kwalifikujesz się. :)
ODPOWIEDZ