Dany jest odcinek AB Wyznacz współrzędne punktu c leżącego na symetralnej odcinka AB, jeżeli \(A=(1, -1)\), \(B=(-3,11)\) oraz \(|AC|=\frac{\sqrt{370}}{3}\)
Proszę o pomoc w rozwiązaniu
geometria analityczna matura 2019
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 10
- Rejestracja: 19 lis 2013, 15:57
- Podziękowania: 1 raz
- Płeć:
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: geometria analityczna matura 2019
\(a_{AB}=\frac{11+1}{-3-1}=-3\\
a_s=\frac{1}{3}\\
S(\frac{1-3}{2},\frac{-1+11}{2})\\
S(-1,5)\)
symetralna:
\(y=\frac{1}{3}(x+1)+5\\
y=\frac{1}{3}x+5\frac{1}{3}\\
3y=x+16\\
x=3y-16\\
C(3c-16,c)\\
|AC|=\frac{\sqrt{370}}{3}\\
\sqrt{(1-3c+16)^2+(-1-c)^2}=\frac{\sqrt{370}}{3}\)
rozwiąż równanie, dostaniesz dwie możliwe odpowiedzi
a_s=\frac{1}{3}\\
S(\frac{1-3}{2},\frac{-1+11}{2})\\
S(-1,5)\)
symetralna:
\(y=\frac{1}{3}(x+1)+5\\
y=\frac{1}{3}x+5\frac{1}{3}\\
3y=x+16\\
x=3y-16\\
C(3c-16,c)\\
|AC|=\frac{\sqrt{370}}{3}\\
\sqrt{(1-3c+16)^2+(-1-c)^2}=\frac{\sqrt{370}}{3}\)
rozwiąż równanie, dostaniesz dwie możliwe odpowiedzi
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 10
- Rejestracja: 19 lis 2013, 15:57
- Podziękowania: 1 raz
- Płeć: