Błąd względny procentowy.

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Konrado91
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 12
Rejestracja: 22 sty 2019, 15:14
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

Błąd względny procentowy.

Post autor: Konrado91 »

Zad 1.
Znajdz liczbe x , jesli wiesz , ze jej przyblizenie z nadmiarem wynosi , rowne 6,06 , mialo blad wzgledny rowny 3%.

W sumie próbowałem sie zabrac za to zadanie w ten sposob , ze :

Wzor na blad wzgledny \frac{a~-a}{a}
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

\(\frac{6,06-x}{x} \cdot 100 =3\)
\(606-100x=3x\)
\(x\approx 5,8835\)
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6267
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ