Ekstremum lokalne.

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
MiedzianyDawid
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 136
Rejestracja: 12 sie 2018, 21:51
Podziękowania: 112 razy
Płeć:

Ekstremum lokalne.

Post autor: MiedzianyDawid »

Wyznacz ekstrema lokalne: f(x)=\(\frac{x^2+4}{(x-2)^2}\).
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

Z czym konkretnie masz problem?
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
MiedzianyDawid
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 136
Rejestracja: 12 sie 2018, 21:51
Podziękowania: 112 razy
Płeć:

Post autor: MiedzianyDawid »

Z mianownikiem :P Nie jestem pewien co do wzoru pochodnej.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

napisz co Ci wyszło, sprawdzimy
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
MiedzianyDawid
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 136
Rejestracja: 12 sie 2018, 21:51
Podziękowania: 112 razy
Płeć:

Post autor: MiedzianyDawid »

f'(x)=\(\frac{-4x^2+16}{(x^2-4x+4)^2}\)
MiedzianyDawid
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 136
Rejestracja: 12 sie 2018, 21:51
Podziękowania: 112 razy
Płeć:

Post autor: MiedzianyDawid »

Po wyliczeniu miejsc zerowych wyszło mi x=2 lub x=-2. Z czego x=2 wypadło z dziedziny, czyli minimum lokalne jest jedynie dla x=-2?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re:

Post autor: eresh »

MiedzianyDawid pisze:Po wyliczeniu miejsc zerowych wyszło mi x=2 lub x=-2. Z czego x=2 wypadło z dziedziny, czyli minimum lokalne jest jedynie dla x=-2?
tak
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
MiedzianyDawid
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 136
Rejestracja: 12 sie 2018, 21:51
Podziękowania: 112 razy
Płeć:

Post autor: MiedzianyDawid »

Dziękuję za pomoc! :wink:
ODPOWIEDZ