Asymptoty wykresu.

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
MiedzianyDawid
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 136
Rejestracja: 12 sie 2018, 21:51
Podziękowania: 112 razy
Płeć:

Asymptoty wykresu.

Post autor: MiedzianyDawid »

Wyznacz wszystkie asymptoty wykresu funkcji f(x)=\(\frac{2x^2+x}{x^2-3}\).
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

\(D=\mathbb{R}\setminus\{-\sqrt{3},\sqrt{3}\}\\
\Lim_{x\to -\sqrt{3}^-}f(x)=[\frac{6-\sqrt{3}}{0^+}]=+\infty\\
\Lim_{x\to -\sqrt{3}^+}f(x)=[\frac{6-\sqrt{3}}{0^-}]=-\infty\\
\Lim_{x\to \sqrt{3}^-}f(x)=[\frac{6+\sqrt{3}}{0^-}]=-\infty\\
\Lim_{x\to \sqrt{3}^+}f(x)=[\frac{6+\sqrt{3}}{0^+}]=+\infty\\\)

\(x=-\sqrt{3}, x=\sqrt{3}\) - asymptoty pionowe

\(\Lim_{x\to \pm\infty}\frac{2x^2+x}{x^3-3x}=0\\
\Lim_{x\to \pm\infty}f(x)=\Lim_{x\to \pm \infty}\frac{2+\frac{1}{x}}{1-\frac{3}{x}}=2\\\)

y=2 - asymptota pozioma
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

\(D=(- \infty ;- \sqrt{3}) \cup (- \sqrt{3}; \sqrt{3}) \cup ( \sqrt{3};+ \infty )\)
\(\Lim_{x\to -\sqrt{3}^-} \frac{2x^2+3}{x^2-3}= \frac{6- \sqrt{3} }{0^+}=+ \infty \\
\Lim_{x\to - \sqrt{3}^+ }f(x)= \frac{6- \sqrt{3} }{0^-}=- \infty\)

Asymptota pionowa \(x=- \sqrt{3}\)
Analogicznie
\(\Lim_{x\to \sqrt{3}^- }f(x)= \frac{6+ \sqrt{3} }{0^-}=- \infty \\ \Lim_{x\to \sqrt{3}^+ }f(x)= \frac{6+ \sqrt{3} }{0^+}=+ \infty\)
Asymptota pionowa \(x= \sqrt{3}\)
\(\Lim_{x\to \infty } \frac{2x^2+x}{x^2-3}= \Lim_{x\to \infty} \frac{x^2(2+ \frac{1}{x}) }{x^2(1- \frac{3}{x}) }= \frac{2+0}{1+0}=2\)
Analogicznie dla \(x \to - \infty\)
Asymptota pozioma
\(y=2\)
Skoro jest pozioma,to już nie ma ukośnej.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ