wykaż, że dla \(n \in N\) liczba \(7^{n+2}-2^{n+2}-7^{n+1}-2^{n+1}\) jest podzielna przez 10.
Nie stosując indukcji i wzoru na różnicę n-tych potęg (da się ?)
Udowodnić metodami 1 klasa -podstawa (bez indukcji)
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 2946
- Rejestracja: 20 gru 2013, 21:41
- Lokalizacja: Radom
- Otrzymane podziękowania: 1556 razy
- Płeć:
Re: Udowodnić metodami 1 klasa -podstawa (bez indukcji)
Da się , ale to nie jest dowód , tylko ......i tu trzeba sobie wstawić właściwe określenie.
\(7^{n+2} -2^{n+2}+ 7^{n+1} -2^{n+1} =2 \cdot ( 28 \cdot 7^{n} -3 \cdot 2^{n})\)
\(7^{n+2}- 2^{n+2}= (5+2)^{n+2}- 2^{n+2}= 5 \cdot m + 2^{n+2} -2^{n+2}= 5 \cdot m\) \(\\) bo widzicie ( tu machanie rękoma ) jedyny co nie daje wkładu czynnikiem 5 jest no .... \(2^{n+2}\) \(\\)i dalej już oczywiste . ( podzielność przez 5)
Chyba ,że dwumian Newtona już był .
\(7^{n+2} -2^{n+2}+ 7^{n+1} -2^{n+1} =2 \cdot ( 28 \cdot 7^{n} -3 \cdot 2^{n})\)
\(7^{n+2}- 2^{n+2}= (5+2)^{n+2}- 2^{n+2}= 5 \cdot m + 2^{n+2} -2^{n+2}= 5 \cdot m\) \(\\) bo widzicie ( tu machanie rękoma ) jedyny co nie daje wkładu czynnikiem 5 jest no .... \(2^{n+2}\) \(\\)i dalej już oczywiste . ( podzielność przez 5)
Chyba ,że dwumian Newtona już był .