Zadanko.

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
MiedzianyDawid
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 136
Rejestracja: 12 sie 2018, 21:51
Podziękowania: 112 razy
Płeć:

Zadanko.

Post autor: MiedzianyDawid »

Ile równa jest liczba 2,(06)?
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

\(2 \frac{6}{99}\)
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

\(2,060606...=x/\cdot 100\\206,060606...=100x\)
Odejmujesz pierwsze równanie od drugiego
\(206,060606..-2,060606=100x-x\\204=99x/:99\\x=\frac{204}{99}=2\frac{6}{99}=2\frac{2}{33}\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ