Nierówność trygonometryczna.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 136
- Rejestracja: 12 sie 2018, 21:51
- Podziękowania: 112 razy
- Płeć:
Nierówność trygonometryczna.
Rozwiąż nierówność: cos3x>cos \(\frac{ \pi }{3}\) ,gdzie x\(\in\) \(<0, \frac{ \pi }{2}\)>.
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Narysuj kosinusoidę na przedziale od 0 do 2 pi,a potem dokonaj trzykrotnego zagęszczenia miejsc zerowych i ekstremów.Otrzymasz wykres funkcji y=cos3x.
Dorysuj prostą poziomą y=1/2
Odczytasz przedział,w którym wykres y=cos3x leży nad tą prostą.
\(x\in(0; \frac{\pi}{9})\)
Dorysuj prostą poziomą y=1/2
Odczytasz przedział,w którym wykres y=cos3x leży nad tą prostą.
\(x\in(0; \frac{\pi}{9})\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.