Zbiory

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Anastazja321
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 08 gru 2018, 18:20

Zbiory

Post autor: Anastazja321 »

Dane są zbiory A={0,1,2,3,4,5} oraz B={−3,−2,−1,0,1,2,3,4,5,6} Ile istneieje różnowartościowych
funkcji f; A→B takich że f(2)>0 i f(3)>0
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Zbiory

Post autor: radagast »

Anastazja321 pisze:Dane są zbiory A={0,1,2,3,4,5} oraz B={−3,−2,−1,0,1,2,3,4,5,6} Ile istneieje różnowartościowych
funkcji f; A→B takich że f(2)>0 i f(3)>0
\(6 \cdot 5 \cdot 8 \cdot 7 \cdot 6 \cdot 5=50400\)
Dwójce przyporządkowuję liczbę ze zbioru B na 6 sposobów (bo ma być dodatnia).
Trójce przyporządkowuję liczbę ze zbioru B na 5 sposobów (bo ma być dodatnia i różna od tej wykorzystanej )
Zeru przyporządkowuję liczbę ze zbioru B na 8 sposobów (bo ma różna od tych wykorzystanych ).
Jedynce przyporządkowuję liczbę ze zbioru B na 7 sposobów (bo ma różna od tych wykorzystanych ).
Czwórce przyporządkowuję liczbę ze zbioru B na 6 sposobów (bo ma różna od tych wykorzystanych ).
Piątce przyporządkowuję liczbę ze zbioru B na 5 sposobów (bo ma różna od tych wykorzystanych ).
Pomnożyć i wychodzi jak na wstępie :)
ODPOWIEDZ