Witam ma do zadania takie dane
droga s t1 t2 t3 niepewność pomiaru \Delta t
0,15m 2,2s 2,4s 2,1s 0,15s
0,30m 4,4s 4,6s 4,3s 0,15s
0,45m 6,5s 6,3s 6,6s 0,15s
0,60m 8,4s 8,6s 8,5s 0,1s
Obliczyłem v s1/t1 \approx 0,07m/s
Zadanie polegało na mierzeniu czasu drogi jaką przebywa pęcherzyk powietrza. Pomiar dokonywałem co 15cm. problem w tym, że nie wiem co mam podstawić do tego wzoru:
\Delta v=v obliczone \cdot ( \frac{ \Delta t}{t1} + \frac{ \Delta s}{s1} )
Zadanie polega na obliczeniu błedu z tego wzoru z tym, że nie wiem jak obliczyć \Delta s
Ruch jednostajny prostoliniowy problem ze wzorem
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Poprawka
Witam ma do zadania takie dane
droga s t1 t2 t3 niepewność pomiaru \Delta t
0,15m 2,2s 2,4s 2,1s 0,15s
0,30m 4,4s 4,6s 4,3s 0,15s
0,45m 6,5s 6,3s 6,6s 0,15s
0,60m 8,4s 8,6s 8,5s 0,1s
Obliczyłem v s1/t1\(\approx 0,07m/s\)
Zadanie polegało na mierzeniu czasu drogi jaką przebywa pęcherzyk powietrza. Pomiar dokonywałem co 15cm. problem w tym, że nie wiem co mam podstawić do tego wzoru:
\(\Delta v=v obliczone \cdot ( \frac{ \Delta t}{t1} + \frac{ \Delta s}{s1} )\)
Zadanie polega na obliczeniu błedu z tego wzoru z tym, że nie wiem jak obliczyć \(\Delta s\)
droga s t1 t2 t3 niepewność pomiaru \Delta t
0,15m 2,2s 2,4s 2,1s 0,15s
0,30m 4,4s 4,6s 4,3s 0,15s
0,45m 6,5s 6,3s 6,6s 0,15s
0,60m 8,4s 8,6s 8,5s 0,1s
Obliczyłem v s1/t1\(\approx 0,07m/s\)
Zadanie polegało na mierzeniu czasu drogi jaką przebywa pęcherzyk powietrza. Pomiar dokonywałem co 15cm. problem w tym, że nie wiem co mam podstawić do tego wzoru:
\(\Delta v=v obliczone \cdot ( \frac{ \Delta t}{t1} + \frac{ \Delta s}{s1} )\)
Zadanie polega na obliczeniu błedu z tego wzoru z tym, że nie wiem jak obliczyć \(\Delta s\)
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Posty można spokojnie edytować nawet w ciągu 10-15 min po opublikowaniu, nie ma więc potrzeby żeby je klonować. Post wstawiłeś w złym dziale
Ostatnio zmieniony 27 lis 2018, 08:56 przez korki_fizyka, łącznie zmieniany 1 raz.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Błąd można policzyć metodą różniczki zupełnej ale to już jest poziom studiów.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Re: Ruch jednostajny prostoliniowy problem ze wzorem
Nie ma jakiegoś prostszego sposobu? Na poziomie szkoły średniej.
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Ruch jednostajny prostoliniowy problem ze wzorem
jeśli np. \(x = \frac{ab^2}{c^3}\) wtedy maksymalny błąd bezwzględny \(\Delta x = \frac{ \Delta a}{a} + 2\frac{ \Delta b}{b} +3 \frac{ \Delta c}{c}\)Rafał3232 pisze:Nie ma jakiegoś prostszego sposobu? Na poziomie szkoły średniej.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Ruch jednostajny prostoliniowy problem ze wzorem
Errata: na końcu wzoru zabrakło "x"
\(\Delta x = (\frac{ \Delta a}{a} + 2\frac{ \Delta b}{b} +3 \frac{ \Delta c}{c})x\)
lub błąd względny: \(\frac{\Delta x}{x} = \frac{ \Delta a}{a} + 2\frac{ \Delta b}{b} +3 \frac{ \Delta c}{c}\)
PS> sprawdziłem to jest w szkole średniej, stosowne wzory znajdziesz w podręczniku dla kl.1 do fizyki dla szkół ponadgimnazjalnych dla zakresu rozszerzonego
\(\Delta x = (\frac{ \Delta a}{a} + 2\frac{ \Delta b}{b} +3 \frac{ \Delta c}{c})x\)
lub błąd względny: \(\frac{\Delta x}{x} = \frac{ \Delta a}{a} + 2\frac{ \Delta b}{b} +3 \frac{ \Delta c}{c}\)
PS> sprawdziłem to jest w szkole średniej, stosowne wzory znajdziesz w podręczniku dla kl.1 do fizyki dla szkół ponadgimnazjalnych dla zakresu rozszerzonego
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl