Wyznacz te rozwiązania równania
cos2x+sinx=1
które należą do zbioru rozwiązań nierówności \(\log _x\)(x+2)<2
to jest moje prawie pełne rozwiązanie, dalej nie wiem co robić ponieważ odpowiedź to x=k\(\pi\) dla k>0 lub x=\(\frac{ \pi }{6}\)+ 2k\(\pi\) lub \(\frac{5 \pi }{6}\)+ 2k\(\pi\) dla k\(\ge\)0
Rownanie trygonometryczne i logarytmy
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Rozwiąż nierówność logarytmiczną
I Podstawa logarytmu od 0 do 1,f log malejąca
\(log_x(x+2)<log_xx^2\\x+2>x^2\\x^2-x-2<0\\x\in (-1;2) \cap (0;1)\\czyli\\x\in (0;1)\)
II Podstawa log większa od 1,f.log rosnąca
\(x>1\\log_x(x+2)<log_xx^2\\x+2<x^2\\-x^2+x+2<0\\x\in((-\infty;-1) \cup (2;+\infty)) \cap (1;+ \infty )\\czyli\\x\in(1;+ \infty )\)
Ostatecznie
\(x\in(0;1) \cup (1;+ \infty )\)
Dla wyników z równania trygonometrycznego dobierz takie wartości k,aby otrzymane x należały do podanej sumy przedziałów.
\(x= \frac{\pi}{6} \approx \frac{1}{2} \in (0;1) \\x= \frac{\pi}{6}+k\pi>1\;\;należy\;,gdy\;k>0\)
podobnie badasz pozostałe iksy.
k nie może być ujemna,bo wtedy podstawa log lub liczba logarytmowana byłaby ujemna.
Szacuj wartości x
\(\frac{5\pi}{6} \approx 2,6\)
Dodajesz dodatnie wielokrotności 3,14 i takie liczby należą do dziedziny nierówności logarytmicznej.
Ujemne wielokrotności nie spełnią tych warunków.
I Podstawa logarytmu od 0 do 1,f log malejąca
\(log_x(x+2)<log_xx^2\\x+2>x^2\\x^2-x-2<0\\x\in (-1;2) \cap (0;1)\\czyli\\x\in (0;1)\)
II Podstawa log większa od 1,f.log rosnąca
\(x>1\\log_x(x+2)<log_xx^2\\x+2<x^2\\-x^2+x+2<0\\x\in((-\infty;-1) \cup (2;+\infty)) \cap (1;+ \infty )\\czyli\\x\in(1;+ \infty )\)
Ostatecznie
\(x\in(0;1) \cup (1;+ \infty )\)
Dla wyników z równania trygonometrycznego dobierz takie wartości k,aby otrzymane x należały do podanej sumy przedziałów.
\(x= \frac{\pi}{6} \approx \frac{1}{2} \in (0;1) \\x= \frac{\pi}{6}+k\pi>1\;\;należy\;,gdy\;k>0\)
podobnie badasz pozostałe iksy.
k nie może być ujemna,bo wtedy podstawa log lub liczba logarytmowana byłaby ujemna.
Szacuj wartości x
\(\frac{5\pi}{6} \approx 2,6\)
Dodajesz dodatnie wielokrotności 3,14 i takie liczby należą do dziedziny nierówności logarytmicznej.
Ujemne wielokrotności nie spełnią tych warunków.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.